Het Zeeuws Museum vind je in de historische abdij in het centrum van Middelburg. Dit is een plek waar nog steeds geschiedenis wordt gemaakt; wist je dat Malala hier nog niet zo lang geleden was? De zeer uiteenlopende collectie toont een kant van Zeeland die je niet verwacht. Onze wandtapijten zijn wereldberoemd maar we hebben nog veel meer te bieden. Van archeologische vondsten en streekdracht tot porselein en andere objecten die Zeeuwen van verre reizen meenamen. We laten ze zien in vernieuwende tentoonstellingen, die altijd een relatie hebben met het hier en nu. Regelmatig werken we met hedendaagse kunstenaars en (mode)ontwerpers. Daarnaast organiseren we activiteiten en ontwikkelen wij sociale projecten. We zien het als onze missie om kunst en erfgoed in te zetten voor een veerkrachtige samenleving waar iedereen ertoe doet. Sinds vorig jaar proberen wij bijvoorbeeld eenzaamheid in onze samenleving te verminderen. Dit doen we onsite, online en op locatie.

Bezoekers tussen de 4 en 104 jaar met brede interesse, inwoners uit de provincie, kinderen en jongeren, scholieren en studenten, ouderen, families met kinderen, toeristen, kunstminnaars, kunstenaars, ontwerpers en modevormgevers en liefhebbers van historie. Zo divers als onze collectie is ook ons publiek.

Met een hecht team ontwikkelen we programma’s voor deze groepen waarbij wij graag samenwerken met onderwijsinstellingen, zorginstellingen, kunstenaars, vormgevers en educatoren. Daarnaast vinden we het belangrijk om ons in te zetten voor een inclusieve samenleving. Onze programma’s Onvergetelijk Zeeuws Museum, Musea Bekennen Kleur en Vleugelslag zijn hiervan voorbeelden.
Bij onze programma’s gebruiken we tijdens de rondleidingen de EBL-methode. EBL (Enquiry-Based Learning) is een onderzoekende manier van kijken naar kunst en cultureel erfgoed.

Visie op rondleidingen

Wij willen een ontmoetingsplaats zijn waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht leeftijd, achtergrond, overtuiging of beperking. Dat kan wat ons betreft alleen als je openstaat voor je omgeving. Door meerdere stemmen -juist ook van buitenaf- in gelijkwaardigheid samen te brengen. De basis van onze rondleidingen is daarom het gesprek. Door tijdens een rondleiding open vragen te stellen en ruimte te creëren voor de verschillende perspectieven in de groep, verrijken we het museumbezoek van de deelnemers.

Wij zoeken voor begeleiding van schoolgroepen en voor de uitvoering van onze programma’s in het museum meerdere ZZP-ers:

wat ga je doen?

Museumdocent
Als museumdocent begeleid je rondleidingen en onderwijsprogramma’s voor schoolgroepen uit zowel basis- en voortgezet onderwijs als middelbaar- en hoger onderwijs. Daarnaast kan het Zeeuws Museum je de opdracht geven zelf (thema)rondleidingen en/of onderwijsprogramma’s te ontwikkelen. Als je didactische kennis en ervaring hebt met onderwijsgroepen, is dat een pre.

wie ben jij?

• Je bent een zelfstandige museumdocent met een open houding.
• Je kunt een ontspannen en positieve sfeer creëren in een groep.
• Je bent enthousiast en flexibel.
• Je kunt een gesprek goed op gang brengen tussen deelnemers en de groep interactief rondleiden waarbij je rekening houdt met het niveau en de behoeften van de groep.
• Je werkt graag met kinderen en jongeren.
• Je bent bekend met de EBL methode en weet deze toe te passen.
• Je hebt een uitstekende spreekvaardigheid in Nederlands en bij voorkeur Engels. Spreekvaardigheid in Duits of Frans is een pre.
• Je hebt HBO/WO denkniveau en een brede algemene historische, cultuur- en kunsthistorische kennis.
• Je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en gewend aan het werken als ZZP-er of bereid dit te doen.
• Je steekt tijd en aandacht in je eigen ontwikkeling.

wat bieden wij?

Een museale, creatieve omgeving waar veel mogelijkheden zijn om kennis op te doen over diverse onderwerpen. Door een wisselend tentoonstellingsprogramma komen steeds andere onderwerpen uit de Zeeuwse geschiedenis voor het voetlicht. De informatie over het museum en de actuele tentoonstellingen, ontvang je van ons. Deze kennis kun je inzetten om uitleg te geven, verhalen te vertellen en in te spelen op vragen bij objecten.
De communicatielijnen in het museum zijn kort en plezierig. De samenwerking leggen we helder vast in de modelovereenkomst voor museumdocenten van BRAM (www.wijzijnbram.nl). Tarieven zijn marktconform en volgens het advies van BRAM die, net als het Zeeuws Museum, de Fair Practice Code toepast. Het aantal beschikbare uren is afhankelijk van de aanvraag en kan zeer verschillen.

Museumdocenten zijn ZZP-ers met een bijzondere status in de organisatie; daarom nodigen we ze uit voor (feestelijke) bijeenkomsten in het museum.

interesse?

Herken je jezelf in bovenstaand profiel? Dan zijn wij erg benieuwd naar jouw reactie. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Leela Deretta via vacature@zeeuwsmuseum.nl.

Via vacature@zeeuwsmuseum.nl ontvangen wij graag uiterlijk 10 maart van jou een korte levensloopbeschrijving of cv en antwoord op de volgende drie vragen:

  1. Hoe ga jij om met heel verschillende groepen? Vergelijk er twee; wat doe je anders per groep?
  2. Leg uit waarom jij graag groepen wil begeleiden en rondleiden in het museum?
  3. Waaruit blijkt dat jij inclusief denkt en doet?

Uiterlijk week 12 laten wij weten of je voor een gesprek wordt uitgenodigd.