Het Zeeuws Museum vind je in de historische abdij in het centrum van Middelburg. Dit is een plek waar nog steeds geschiedenis wordt gemaakt. Wist je dat Nelson Mandela hier nog niet zo lang geleden was? De zeer uiteenlopende collectie toont kanten van Zeeland die je niet verwacht. Onze wandtapijten zijn wereldberoemd maar we hebben nog veel meer te bieden. Van archeologische vondsten tot streekdracht tot porselein en andere objecten die Zeeuwen verzamelden en van verre reizen meenamen. We laten ze zien in vernieuwende tentoonstellingen, die altijd een relatie hebben met het hier en nu. Regelmatig werken we met hedendaagse kunstenaars en (mode)ontwerpers. Daarnaast organiseren we activiteiten en ontwikkelen wij sociale projecten. We zien het als onze missie om onze kennis, gebouw en collectie in te zetten om mensen te verbinden. Dit doen we onsite, online en op locatie.

Programma over eenzaamheid

Vorig jaar is het Zeeuws Museum gestart met een nieuw experimenteel programma, waarbij kunst en erfgoed meer worden geïntegreerd in de samenleving. We willen mensen met het erfgoed, met elkaar en met het museum verbinden. Vanuit die gedachte onderzoeken we of musea kunnen bijdragen aan een moeilijk oplosbaar, maatschappelijk probleem. Met bewoners, kunstenaars en verschillende regionale partners onderzoeken we hoe het museum kan bijdragen, aan de bestrijding van eenzaamheid. Het vierjarige programma eenZM bestaat uit een aantal bestaande sociale programma’s waaronder Huis van Herinnering en WERKPLAATS. Daarnaast wordt voor nieuwe doelgroepen jaarlijks één nieuw project ontwikkeld, dat gekoppeld is aan de tentoonstellingsprogrammering. Indien succesvol worden de ontwikkelde programma’s opgenomen in de organisatie en uitgezet naar andere (Zeeuwse) musea. Voor het zoeken en betrekken van nieuwe doelgroepen en voor het implementeren en overdragen van succesvolle programma’s hebben we jou nodig!

Wat ga je doen

Jouw werkdag zal nooit hetzelfde zijn. Je staat altijd met één voet buiten de organisatie. Jouw missie is het uitbreiden van ons netwerk en het leggen van contact met nieuwe en relevante doelgroepen. Hiervoor ga je partnerschappen aan met o.a. kunstenaars, lokale gemeenschappen, onderwijzers en onderhoud je die. Dit kan betekenen dat je soms wat flexibel moet zijn met je werktijden.

Jij implementeert en verduurzaamt nieuwe én bestaande programma’s. Je zorgt ook voor overdracht van bestaande programma’s naar collega-instellingen. Werkzaamheden die daar bij kunnen horen zijn het leggen en onderhouden van contacten; het onderzoeken en doornemen van randvoorwaarden voor implementatie per locatie en het organiseren van opleiding/instructie voor museumvrijwilligers.

Hiernaast maak je actief deel uit van een projectteam met educatoren, curatoren en communicatiemedewerkers van het Zeeuws Museum. De inhoud van nieuwe projecten ligt niet van tevoren vast maar wordt in het projectteam bedacht en vastgesteld. Hierin wordt ook jouw inbreng verwacht.

Met het projectteam neem je deel aan The Change Network (OF/BY/FOR ALL), een internationaal onlineprogramma om culturele organisaties meer inclusief te maken. Binnen dit team onderhoud je contact en organiseer je bijeenkomsten met partners en leden van gemeenschappen waarmee gewerkt wordt.

Meer over jou

Je hebt een relevante hbo-opleiding en aantoonbare ervaring in het coördineren van participatieprojecten. Netwerken gaat je gemakkelijk af. Jij kunt je goed inleven in diverse doelgroepen en je weet ze te bereiken; als het nodig is ook in het weekend of ’s avonds. Door goed te luisteren en verbanden te leggen, weet jij hoe je mensen met verschillende achtergronden en organisaties kan enthousiasmeren en verbinden.

Je bent goed bekend met lokale gemeenschappen in Zeeland en beleeft er plezier aan nieuw publiek te vinden. Met jouw gezonde dosis nieuwsgierigheid en empathisch vermogen, weet je er makkelijk binnen te komen. Ter plaatse creëer je een veilige, open en inclusieve sfeer, zodat alle mensen hun perspectieven en beelden durven te delen. Je hebt interesse in kunst en cultuur en hebt een rijbewijs B.

Ben jij die sociale, zelfstandige en ondernemende verbinder die we zoeken? Spreekt werken in een trouw en hecht team met een groot hart voor het museum je aan? Van harte welkom!

Wat wij bieden

Zoals gezegd, een klein, hecht team met gedreven collega’s, die met plezier samenwerken aan innovatieve tentoonstellingen en programma’s. Een werkplek in één van de mooiste gebouwen van Middelburg. Je hebt de mogelijkheid om gedeeltelijk thuis te werken. We stellen daar eventueel de benodigde apparatuur voor beschikbaar. De werkzaamheden starten op detacheringsbasis (jaarcontract) met de mogelijkheid tot verlenging. De CAO provinciale sector is van toepassing. Het salaris bedraagt op basis van 36 uur per week minimaal € 3.085,57 en maximaal € 4.386,29 bruto per maand (functieschaal 10) met daarnaast een Individueel Keuze Budget van 22,37% van het bruto salaris.

We vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich zowel vakinhoudelijk als persoonlijk ontwikkelen en geven je daarvoor de mogelijkheden. Het Zeeuws Museum is aangesloten bij Musea Bekennen Kleur en onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie. We willen als organisatie een afspiegeling van de samenleving zijn en met onze programma’s een diverse doelgroep bereiken. We streven naar een inclusieve organisatie; ieder talent is welkom!

Heb je vragen n.a.v. deze vacature? Mail ze naar vacature@zeeuwsmuseum.nl. Jouw CV, motivatie stuur je daar, uiterlijk 24 april a.s. ook naartoe. De antwoorden op de selectievragen ontvangen wij daar graag uiterlijk 27 april 12.00 uur.

Een (online)talentscan en een assessment kunnen deel uitmaken van de selectieprocedure.

selectievragen:

1. Welke ervaring heb je met participatieprojecten? Hoe heb je zo’n project aangepakt? Wat ging goed en wat zou je in het vervolg anders doen?
2. Hoe zou je diverse doelgroepen bereiken en hoe verbind je ze met elkaar?
3. Welke Zeeuwse gemeenschappen uit jouw netwerk kun je interesseren voor dit project?
4. Hoe bouw je en onderhoud je je netwerk? Heb je daar een voorbeeld van?