DIT IS ZEELAND is een verhaal over zes eilanden in de monding van de Schelde. Ze worden omgeven door water, zoet en zout. Gescheiden door water hebben de mensen op elk eiland hun eigen taal en gewoonten. De mensen zijn erg gehecht aan hun land. Dit is een verhaal over het land dat we kennen van boerderijen en mensen in traditionele kleding. Op de vruchtbare zeeklei is het goed boeren. Enkele eeuwen geleden zijn het echter rijke koopmannen in steden als Vlissingen, Middelburg en Zierikzee die het imago van de eilanden bepalen.

Leven met de zee

Het land verandert en de kustlijn beweegt onder invloed van de zee. Het leven aan het water heeft grote voordelen, maar geeft ook een permanente dreiging van overstroming. We laten de opbrengst zien, maar ook de verwoestende kracht van het water en hoe mensen zich hiertegen beschermen. De zee neemt soms hele dorpen en steden mee.

Strijd en rijkdom

Wanneer de Opstand tegen de Spaanse overheersing uitbreekt, weten de eilandbewoners precies waar ze wel en niet kunnen varen met hun schepen. Zo overwinnen ze de Spanjaarden. Dan breken gouden tijden aan. De eilandbewoners worden wereldburgers en besturen gebieden ver van huis. De zee geeft toegang tot nieuwe werelden waarvandaan wonderlijke spullen worden meegenomen.

Beeld

De eilanden en hun bewoners hebben verschillende kleuren en geloven. Kijk hoe ze zichzelf zien en afbeelden. Aan het einde wacht het beeld dat de vakantieganger en de passant van de eilanden hebben, een beeld dat bepaald wordt door de oneindige kustlijn en het mooie licht.

DIT IS ZEELAND brengt vele perspectieven samen en viert zo het leven in het land van zee.
In groepen van max. 15 personen neemt de gids u mee en gaat u samen in gesprek over DIT IS ZEELAND. De rondleiding volgt de thema’s van de presentatie: land, zee, strijd, zelfbeeld en wereldbeeld.

Voor wie

Volwassenen

Duur

1 uur

wanneer 

Te boeken van dinsdag t/m zondag, tussen 11.00 en 16.00 uur

Let op: Groepsrondleidingen dienen tenminste twee weken voor aanvang te worden geboekt

Waar

De rondleiding start bij de informatiebalie van het museum. U kunt zich daar 15 minuten voor aanvang van de rondleiding melden.

PRIJS

€ 68,00 per rondleiding (max 15 personen).
Volwassenen individueel tot 10 personen € 11,00 p.p.
Volwassenen groepen vanaf 10 personen € 9,00 p.p.
Volwassenen groepen vanaf 50 personen € 8,00 p.p.

Boek de groepsrondleiding