In én rondom het Zeeuws Museum is veel hout te vinden. Kijk maar eens goed naar het gebouw, dat is al duizend jaar oud. Het heeft dikke kalkstenen muren en de hoge houten plafonds zijn gemaakt van flinke boomstammen. Als je op de zolder omhoog kijkt zie je een omgekeerd houten schip! Bij de ingang van het museum, op het plein, vind je platanen. Dit zijn bomen die zo snel groeien dat de bast (huid) van de stam steeds vervelt. Ze zijn door mensen geplant in parken en langs lanen en op pleinen. De plataan is een stadsboom en kan goed tegen vervuilde lucht.

Kom je met school of in eigen tijd naar het museum? Kijk dan goed om je heen als je rondloopt. In de vitrines liggen namelijk veel voorwerpen en kunstwerken die van hout gemaakt zijn. Kun jij ze allemaal vinden?

Het Zeeuws Museum is meer dan een gebouw: je vindt onze collectie ook online!

Begin een online zoektocht

Het Zeeuws Museum bewaart al driehonderd jaar verzamelingen van kunst en voorwerpen. Deze verzamelingen zijn nu ook online te bekijken. Je vindt er van alles tussen zoals fossielen, archeologische voorwerpen, instrumenten en ook kunstwerken gemaakt van hout. Via onze Ontdek pagina’s kun je online speuren naar hout, zoals de voorwerpen hieronder.

In de tentoonstelling Dit is Zeeland, op de derde verdieping, vind je deze spade uit de tiende eeuw.

In de Wonderkamers op de zolder vind je in de vitrine stukken gefossiliseerd hout. Er ligt ook een boomstam met tekst. Een ladekist met houten blokjes is een xylotheek. Dat is een studie-verzameling van stukken hout van verschillende soorten bomen.

Bewaard in het depot

Niet te zien in het museum, maar wel goed bewaard in het depot zijn verzamelingen ‘monsters’ van hout. Een monster is een proef of bewijsstuk. Monsters zijn verzameld van boomsoorten over de hele wereld, zoals de monsters hieronder.

Ancarhout van een boom uit Indonesië.

Monsters van de duindoorn.

Een boom wordt hout

Als de boom is omgehakt of gevallen maken we er planken, gereedschappen, stoelen, tafels, kasten van. In Zeeland groeit de Iep, een geliefde boom om luxe meubels van te maken . In de 16de en 17de eeuw gebeurde dit veel. In heel Europa vond je meubels van deze Zeeuwse Iep. Een voorbeeld:

Een Lodewijk de XV stoel gemaakt in de achttiende eeuw van Zeeuws iepenhout.

Het Zeeuws Museum bewaart een oude fiets. De eerste fietsen hadden wielen van hout.

Een boom schilderen

In 2021 raakt kunstenaar Liesbeth Labeur uit Middelburg geïnspireerd door het schilderij Blauwe appelboom met golvende lijnen I van de kunstenaar Piet Mondriaan. Bekijk hier de film (5 minuten) en ga zelf aan de slag!

Heb je tijd? Kom dan naar het museum!

Vraag bij de balie naar de ZM ZigZag. Vind dit mannetje van hout dan maar eens terug in het Zeeuws Museum.

Tot ziens!