Houd van hout

Geïnspireerd op de Kinderkunstweek bieden wij in 2022 een speciaal programma aan voor scholen onder de naam Houd van hout. Het programma bestaat uit een rondleiding in het museum, het bekijken van onze online collectie in de klas en een tekenopdracht. Deze wordt uitgevoerd na het zien van een korte film die kunstenaar Liesbeth Labeur over de Blauwe boom van Piet Mondriaan heeft gemaakt.

Met dit programma richten we ons op drie kerndoelen, namelijk:

• Kerndoel 44: De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.
  • Kerndoel 51: De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen zoals aanwezig in ons cultureel erfgoed. Daarnaast leren ze aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren.
  • Kerndoel 56: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

De rondleiding in het Zeeuws Museum

De Houd van hout  rondleiding kan op dinsdag, woensdag en vrijdag georganiseerd worden onder openingstijden. In overleg is een rondleiding ook voor openingstijd mogelijk van 10.00 tot 11.00 uur. De rondleiding is geschikt voor maximaal 15 leerlingen uit de middenbouw en bovenbouw. We vragen de school om voor minstens één begeleider te zorgen. Een rondleiding dient minimaal twee weken van tevoren aangevraagd te worden via rondleidingen@zeeuwsmuseum.nl.

Neem voor het reserveren en meer informatie contact op via secretariaat@zeeuwsmuseum.nl of 0118-653000. Na het reserveren ontvang je een bevestiging, die je kunt laten zien bij je bezoek.

reserveren

Kosten rondleiding per groep: € 53,- per uur.
De toegang tot het museum is gratis voor leerlingen tot en met 18 jaar.

In de klas: de online collectie

Vanuit de klas kunnen leerlingen terecht op de Houd van hout inspiratiepagina over onze online collectie. De collectievoorbeelden kunnen gezamenlijk worden bekeken op het digibord in de klas. Hier vind je ook de film (5 minuten) van kunstenaar Liesbeth Labeur bij het schilderij van de Blauwe Boom van Piet Mondriaan. Dit schilderij is te zien in het Zeeuws Museum.

Workshop voor in de klas of thuis

Liesbeth Labeur maakt in de film ‘verse’ houtskool. De leerlingen kunnen thuis of in de klas zelf aan de slag met houtskool en een boom tekenen. Ze kunnen ook, wanneer het  weer het toelaat, op zoek gaan naar een echte boom om na te tekenen.

Deel het werk van de leerlingen met het Zeeuws Museum via Instagram, Facebook of Pinterest. Kijk voor meer informatie over de collecties op zaal en in het depot van het Zeeuws Museum op de inspiratiepagina Houd van Hout.

inspiratiepagina

Bezoek het Zeeuws Museum in vrije tijd

Leerlingen kunnen het Zeeuws Museum ook in eigen tijd bezoeken. Tot en met 12 jaar is begeleiding van een volwassenen nodig. Wanneer leerlingen in eigen tijd naar het museum komen voor een Kinderkunstweek activiteit, mogen er twee begeleiders gratis mee.