Het Zeeuws Museum heeft een uitleencollectie van museale voorwerpen waarmee het museum naar basisscholen in Zeeland reist. De voorwerpen vormen de basis van een doorlopende ontwikkelleerlijn voor het primair onderwijs.

De reactie van onze onderwijspartner ABS MiddelburgOnze school doet graag mee aan ZM in de school. Aanleiding om mee te doen was de vraag hoe wij ons geschiedenisonderwijs meer konden laten (her)leven. Onze school ligt twee straten van het museum verwijderd. Onze kinderen, hun leerkrachten en hun ouders gaan naar het museum én het museum komt bij ons! Het is zó krachtig om school en museum te combineren. Op het moment dat een museumstuk in de klas wordt gepresenteerd, zie je dat de kinderen verhalen bedenken en zich veel beter inleven in het onderwerp. In de weken dat het project start, zie je een deel van de klas veranderen in een museum.

De aanblik van zelfgetekende kruidnagelbootjes, kinderen die zelf vuur leren maken op het veldje bij school, in zelfgemaakte klederdracht naast foto’s van opa en oma in streekkostuum: onbetaalbaar.

De afgelopen jaren hebben de medewerkers van het museum, steeds in overleg met onze leerkrachten, het programma cultureel erfgoed opgebouwd. Daardoor kon er geschaafd worden en ingespeeld op ervaringen van leerlingen en leerkrachten. Samenwerking met het ZM is voor onze school niet meer weg te denken uit ons lesprogramma!

Nominatie Museumeducatieprijs 2015

Het project dat wij ontwikkelden in samenwerking met het onderwijs en volledig implementeerde bij ABS Middelburg, werd met twaalf andere projecten genomineerd voor de Museumeducatieprijs. Dé prijs voor het beste samenwerkingsproject tussen basisscholen en musea. We wonnen de prijs helaas niet, maar we zijn zeer trots op de mooie nominatie en vermelding als "goed voorbeeld". De prijs werd door de Museumvereniging uitgereikt aan het Kröller-Müller Museum. Lees hier het hele rapport 'In musea komt onderwijs tot leven museumeducatieprijs', Taskforce Museumeducatie. Oktober, 2015.

aanmelden en meer informatie

telefoon: 0118 653000

of e-mail: Dorine Zelders, medewerker educatie of het secretariaat en bespreek de mogelijkheden.