HURGRONJE LEZINGEN 2020

In het voorjaar van 2020 organiseert de Hurgronje-hoogleraar in de Geschiedenis van Zeeland in de Wereld opnieuw vier Hurgronje-lezingen in het Zeeuws Museum, mede gefinancierd door de Werkgroep Cultuurhistorie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en de Provincie Zeeland. Sinds 2016 geven de Hurgronje-lezingen in Middelburg een podium aan onderzoekers die werken over een aspect van het Zeeuwse verleden of een verwant thema. Dit jaar wordt samen met de Isaac Beeckman Stichting tevens de eerste Beeckman-lezing georganiseerd. Klik hier voor de afdrukbare pdf-flyer van de Hurgronje lezingen van 2020.

Beeckman lezing I

Frank van der Pol (Theologische Universiteit Kampen)
‘Fides est de rebus divinis’ - Isaac Beeckman en de religie

De in Middelburg geboren en getogen natuurfilosoof Isaac Beeckman was een veelzijdig denker die geen tegenstelling zag tussen redelijk denken en geloven. Zijn mechanistische kijk op de natuur werd reeds uitvoerig bestudeerd. In hoeverre kan ook onze kennis over zijn geloofsopvatting, spiritualiteit en theologie nader worden ingevuld? In deze eerste Beeckman-lezing wordt een antwoord op deze vraag gezocht.

WANNEER

woensdag 1 april 2020 van 15.00 – 17.00 uur

WAAR

Zeeuws Museum, Abdijplein Middelburg

DEELNAME

Deelname aan de lezingen is gratis. U betaalt alleen entree voor het Zeeuws Museum van €11,- p.p. Met Museumkaart is de entree gratis. Reserveren via rondleidingen@zeeuwsmuseum.nl of 0118 653000.

Volgende lezingen


woensdag 6 mei, 15.00 – 17.00 uur
Hurgronje lezing XI
Lieke van Deinsen (Universiteit Leuven) en Geert-Jan Janse
Pieter de la Ruë en het Panpoëticon Batavûm. of: hoe een achttiende-eeuwse Zeeuw de Nederlandse literaire canon van couleur locale wilde voorzien

Logo University College Roosevelt

Logo Zeeuws Genootschap

Isaack Beeckman logo

logo Provincie Zeeland en gemeente Middelburg