HURGRONJE LEZINGEN 2020

In het voorjaar van 2020 organiseert de Hurgronje-hoogleraar in de Geschiedenis van Zeeland in de Wereld opnieuw vier Hurgronje-lezingen in het Zeeuws Museum, mede gefinancierd door de Werkgroep Cultuurhistorie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en de Provincie Zeeland. Sinds 2016 geven de Hurgronje-lezingen in Middelburg een podium aan onderzoekers die werken over een aspect van het Zeeuwse verleden of een verwant thema. Dit jaar wordt samen met de Isaac Beeckman Stichting tevens de eerste Beeckman-lezing georganiseerd. Klik hier voor de afdrukbare pdf-flyer van de Hurgronje lezingen van 2020.

HURGRONJE LEZING XI

Lieke van Deinsen (Universiteit Leuven) en Geert-Jan Janse (Universiteit Utrecht)

Pieter de la Ruë en het Panpoëticon Batavûm - Hoe een achttiende-eeuwse Zeeuw de Nederlandse literaire canon van couleur locale wilde voorzien.

Dé literaire trekpleister van de Nederlandse achttiende eeuw was het Panpoëticon Batavûm. Honderden liefhebbers bezochten dit Amsterdamse verzamelaarskabinet dat portretten van ruim driehonderd Nederlandse schrijvers samenbracht. De Middelburgse handelaar, rekenmeester en historieschrijver Pieter de la Ruë (1695-1770) stelde zich tot doel deze Nederlandse literaire canon van Zeeuwse kleur te voorzien. Twee recent herontdekte handschriften én een portretje werpen nieuw licht op zijn strategieën.

WANNEER

woensdag 6 mei 2020 van 15.00 – 17.00 uur

WAAR

Zeeuws Museum, Abdijplein Middelburg

DEELNAME

Deelname aan de lezingen is gratis. U betaalt alleen entree voor het Zeeuws Museum van €11,- p.p. Met Museumkaart is de entree gratis. Reserveren via rondleidingen@zeeuwsmuseum.nl of 0118 653000.

Volgende lezingen

Dit was de laatste lezing van deze reeks. 

Logo University College Roosevelt

Logo Zeeuws Genootschap

Isaack Beeckman logo

logo Provincie Zeeland en gemeente Middelburg