Deze zomer zijn twee zalen van het Zeeuws Museum gewijd aan het werk van Johan ten Klooster (1873-1940). De uit Nederlands-Indië afkomstige kunstenaar, heeft een groot deel van zijn leven gewoond en gewerkt in Zeeland.  In 2016 ontvangt het Zeeuws Museum van kleinzoon Luc ten Klooster en zijn echtgenote een collectie van met name Zeeuws georiënteerde werken van de hand van grootvader Johan. Deze schenking vormt de basis voor de tentoonstelling. Vanzelfsprekend ligt hierin de nadruk op Zeeland, maar dan wel één met een oosterse blik.

Wat is er te zien?

In de tentoonstelling ligt de nadruk op het Zeeuws georiënteerde werk van Johan ten Klooster en dan met name op zijn werk in zwart-wit en grijstinten. Er zijn schilderingen en houtsneden van Zeeuws landschappen, dieren en portretten te zien. Een drietal schetsboeken en losse schetsen geven een indruk van het observatievermogen van de kunstenaar. Ook zijn er een paar landschappelijke olieverfschilderijen met Zeeuwse scenes waaronder één van het stadje Veere. Daarnaast zijn er verschillende Indische landschappen en werk met een Indische oorsprong te zien.

Houtsneden

Bijzonder zijn ook een aantal printblokken die de basis voor de houtsnede-afdrukken zijn. Dit is het medium waar Ten Klooster het meest succesvol in is.  Zijn ontwerpen, de wijze waarop hij de printblokken snijdt en de delicate afdrukken die hij ervan maakt, spreken kunstminnend publiek in binnen- en buitenland aan. Hij ontwerpt verschillende series van prenten. Diverse ontwerpen worden afgedrukt in onder meer boeken en tijdschriften.