Vanaf april 2019 presenteert het Zeeuws Museum een tentoonstelling over werk: toen, nu en straks. In de zomer trekt het museum de provincie in en opent twee tijdelijke buitenlocaties in Vlissingen en Breskens.

Het Zeeuws Museum stelt zich een wereld voor waarin werken niet meer de belangrijkste structuur vormt waarop ons leven en onze omgeving zijn ingericht. Werk verandert voor iedereen in rap tempo: flex wordt de norm en machines gaan de mens in steeds meer beroepen aanvullen of vervangen. In de toekomst speelt werk voor jong en oud een nieuwe rol. Aan de hand van acht kunstwerken wordt de betekenis van werk onderzocht. Ze laten verschillende strategieën zien om met de verandering van werk om te gaan: het ene roept op tot verzet, het andere probeert het systeem te hacken of bereidt ons voor op een leven na het werk. Weer een ander laat zien hoe we de herinnering aan werk levend houden in rituelen.

Neem deze zomer in Zeeland de tijd voor bezinning over werk en vrije tijd.

Met werk van o.m.: James Beckett, Jeremy Deller, Janne van Gilst, Manon van Hoeckel, Christian Jankowski, Lisette Olsthoorn, Helge Prinsen en Ottonie von Roeder.

Buiten de (museum)muren

Met trots presenteren we deze zomer twee buitenlocaties. Het museum geeft op deze plekken een tijdelijke invulling aan leegstaand vastgoed. De Provincie Zeeland zet vanuit haar Leefbaarheidsagenda in op aandacht voor leegstaand vastgoed en tijdelijke bestemmingen. Het Zeeuws Museum ziet dit als een bijzondere uitdaging die met beide handen is aangenomen.

OP FIETSAVONTUUR

De locaties maken onderdeel uit van een bijzondere fietsroute die het museum heeft samengesteld als onderdeel van deze tentoonstelling. Met een fietsroute die langs het museum, de buitenlocaties, de veerboot en andere markante plekken voert, biedt het museum een uniek dagje Zeeland. Deze route kan in Middelburg, Vlissingen of Breskens worden gestart van juni tot en met augustus. De routekaart is verkrijgbaar in het Zeeuws Museum en hier op de website (PDF). (For an English version click here). Op deze kaart staan ook de exacte locaties en openingstijden vermeld. U kunt ook de route op uw smartphone zetten via deze link.

Maak kennis met ‘de ander’ in Vlissingen

In Zeeland is het een komen en gaan van mensen. Arbeidsmigranten en expats vinden er werk, terwijl jongeren voor hun studie Zeeland juist verlaten voor de grote stad. In het project Phone Home heeft social designer Manon van Hoeckel (1990) deze mensen geïnterviewd en bleek dat de telefoon dè manier is om contact te hebben met het thuisfront. Voor het Zeeuws Museum ontwikkelt ze een belwinkel in leegstaand vastgoed in Vlissingen waar verschillende telefooncellen hangen. Pak de hoorn op en luister naar de verhalen van expats, arbeidsmigranten en Zeeland-verlaters over werk en hun ’thuis’. In haar projecten weet Van Hoeckel altijd de wederzijdse nieuwsgierigheid bij het publiek te stimuleren en bijzondere ontmoetingen te faciliteren. Van Hoeckel werkte eerder in opdracht van Stedelijk Museum Schiedam en Museum Boijmans Van Beuningen. In 2018 won ze de Young Designer Award.

Vlissingen (geopend van zaterdag 25 mei tot en met 1 september)
Phone Home - interventie Manon van Hoeckel
Adres: Scheldestraat 14, Vlissingen
Openingstijden: dinsdag-zondag 12.00-17.00 uur en Tweede Pinksterdag
Entree: gratis

Herinneringen in Breskens

Het Zeeuws Museum en het Visserijmuseum bundelen de krachten in de haven van Breskens. Met een prachtig uitzicht over de haven en Schelde leert u meer over deze locatie: toen, nu en in de toekomst. Deze tentoonstelling vormt eveneens het decor voor bijzondere ontmoetingen van verschillende generaties Zeeuwen in het besloten programma Huis van Herinnering. Het museum brengt dit programma gezamenlijk met zorginstelling SVRZ en Scalda sinds 2013.

Breskens (geopend van zaterdag 25 mei tot en met 1 september)
Experience - interventie i.s.m. het Visserijmuseum
Adres: Kaai 1, Breskens
Openingstijden: dinsdag-zaterdag 12.00-17.00 uur, op zondagen, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag 14.00-17.00 uur
Entree: gratis
NB: Toegang tot de buitenlocatie is gratis; voor toegang tot het Visserijmuseum (ernaast gelegen) gelden de gebruikelijke entreeprijzen.

Zeeuwse economie

In Zeeland is de veranderende rol van werk goed zichtbaar: de beeldbepalende iconen van boer en visser worden langzaam vervangen door het beeld van zon, zee en strand. Een getuige hiervan is het leegstaand erfgoed in het Zeeuwse landschap. Het Zeeuws Museum brengt een dagbladspecial uit bij de PZC en trekt op met Omroep Zeeland om de betekenis van deze veranderingen voor Zeeland verder te onderzoeken en te delen met een zo breed mogelijk publiek.

Kunst in opdracht

Drie kunstenaars werken in opdracht van het museum aan dit thema. Fotograaf Janne van Gilst (1991) maakt een videotweeluik over het Zeeuws trekpaard. De paarden zijn niet meer nodig voor het werken op het land. Toch wordt er nog Strao gereden (op Schouwen-Duiveland) om de paardenbenen te ontdoen van ongedierte. De Zeeuwen houden vast aan deze traditie. Filmmaker Lisette Olsthoorn (1982) werkt aan de film Fantasies On How To Strike over de manieren waarop precaire werkomstandigheden doorsijpelen in het dagelijks leven van arbeiders. De film richt zich op het werk van de museumsuppoost en onderzoekt zijn onzekere werkomstandigheden. Mike van den Berge van het team publieksontvangst & veiligheid speelt een van de rollen. Hier vindt u een kort interview met hem. In de interventie Phone Home koppelt Manon van Hoeckel (1990) kop verhalen van arbeidsmigranten aan verhalen van Zeeuwse jongeren die de provincie hebben verlaten. 

Publieksprogrammering

In een veelzijdig publieksprogramma onderzoekt het Zeeuws Museum met het onderwijs, het bedrijfsleven en beleidsmakers de betekenis van deze veranderingen voor Zeeland. Met partners als University College Roosevelt, Hogeschool Zeeland, de Kloveniersdoelen, De Drvkkerij en Provincie Zeeland. Houd onze website in de gaten voor de actuele agenda.

De inrichting van de tentoonstelling is een ontwerp van het vormgeversduo Toon Koehorst en Jannetje in ’t Veld, die ook al tekenden voor de inrichting van de permanente tentoonstelling Dit is Zeeland.

Videostill uit Janne van Gilst, Na Gedane Arbeid, 2019, videotweeluik

Videostill uit Janne van Gilst, Na Gedane Arbeid, 2019, videotweeluik

Videostill uit Fantasies On How To Strike, 2019, Lisette Olsthoorn

Videostill uit Lisette Olsthoorn, Fantasies On How To Strike, 2019, video, duur: 15 min. Producent: Family Affair Films, script: Julia Jansen, camera: Aafke Beernink, montage: José van Koppenhagen, geluid: Jaap Sijben

Foto
De foto helemaal bovenaan is gemaakt door Jaap Scheeren.