Op de zolder van het Zeeuws Museum bevinden zich de Wonderkamers. In drie grote houten transportkisten, zijn kabinetten ingericht met de uitstraling van de historische Wunderkammer. Elk kabinet vormt een wereld in het klein. De vitrines staan boordevol (zo'n 800 voorwerpen in totaal) met de meest uiteenlopende Zeeuwse en exotische voorwerpen. Je ontdekt er naast alledaagse dingen ook eigenaardige stukken. Sommige zijn gewoon mooi om naar te kijken en andere vertellen juist weer opmerkelijke verhalen.

Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze een gevoel van verwondering oproepen. Wat stelt het voor? Waar komt het vandaan? Waarom is het hier? De voorwerpen inspireren; helpen je om nieuwe dingen te ontdekken of om herinneringen op te halen.

Jetayu, de mythische reuzengier

elk kabinet een eigen thema

Ieder kabinet heeft zijn eigen universele hoofdthema: Huis & Handel, Leven & Dood en Macht & Pracht.

Huis & Handel toont van alles op het gebied van handel, wonen en ontspanning. Van Chinees porselein tot koffieblikken; van mooie kleden van sits tot rieten matten uit Indonesië; van een spelletje slabberjan tot mahjong.

In Leven & Dood zijn objecten te vinden die met afscheid, nieuw leven, familie en religie te maken hebben. Te denken valt aan Zeeuwse rouwkledingstukken, de Egyptische mummie, Indonesische vruchtbaarheidsbeelden, trouwringen, bijbels en koranstandaarden.

Het kabinet Macht & Pracht zet de menselijke behoefte aan uiterlijk vertoon en macht centraal. Veel glimmende objecten zoals de meest uiteenlopende sieraden (van Zeeuwse knopjes tot benen versieringen uit Papua) maar ook wapens, uniformen, onderscheidingen en portretten van staatshoofden zijn hier te vinden.