Op zaterdag 13 mei a.s. opent in het Zeeuws Museum de nieuwe permanente tentoonstelling Dit is Zeeland.

Aanleiding

Het is een langgekoesterde wens om de derde verdieping van het Zeeuws Museum onder handen te nemen. De inrichting dateert uit 2007 en huisvest belangrijke collectiestukken als de wandtapijten, schilderijen en archeologische vondsten.

Wat is Zeeland?

Hoe vertel je op een actuele en aansprekende wijze het verhaal van Zeeland met zo’n uiteenlopende collectie? Vraag tien Zeeuwen naar wat Zeeland is en je krijgt evenzoveel verschillende antwoorden. Buiten de provincie kent men vooral de clichés als Zeeuws Meisje, zon, zee en mosselen. In Dit is Zeeland komen alle aspecten aan bod en meer. Wars van chronologie en conventies, brengt de tentoonstelling vele perspectieven op de cultuur en geschiedenis van Zeeland samen.

Ontwerp

Voor de inrichting van de tentoonstelling is het Zeeuws Museum een samenwerking aangegaan met het vormgeversduo Toon Koehorst en Jannetje in ’t Veld. Hun smaak, ideeën en materiaalgebruik sluiten naadloos aan bij de hoge eisen die het museum stelt aan zijn presentaties. 

Wat gaat u zien?

Het resultaat is verrassend en divers. Honderden collectiestukken, waaronder een aantal nieuwe aanwinsten en bruiklenen, vertellen een verhaal over Zeeuwen door de eeuwen heen. Levens op het (ei)land en op zee, in vrede en in oorlog, aan de macht en in de luwte, leeg en overbevolkt.  Uiteraard is in dit verhaal ruimte voor topstukken als Gebed voor de maaltijd van Jan Toorop, Blauwe Boom met golvende lijnen I van Piet Mondriaan en de beroemde Zeeuwse wandtapijten. In de nieuw gekozen context komen ze nog beter tot hun recht. Hoewel de presentatie grotendeels historische stukken laat zien, is er zeker ook ruimte voor hedendaags werk. Zo maakt het ontwerperscollectief We Make Carpets speciaal voor Dit is Zeeland drie wandtapijten van schelpen. Ook kocht het Zeeuws Museum het werk Onuitgesproken Gedachten aan van filmmaker en beeldend kunstenaar Bojan Fajfrič. Het werk ontstond in 2015 in samenwerking met mensen uit de Molukse gemeenschap tijdens een werkperiode bij Stichting IK in Oost-Souburg.   

Save the date

Op 13 mei wordt de tentoonstelling op feestelijke wijze geopend door Lucas de Man. Samen met bekende en minder bekende Zeeuwen belichten wij de onverwachte kanten van Zeeland. Het volledige programma volgt begin mei op deze website.