In het kader van HANDWERK deed modeontwerper Antoine Peters het afgelopen jaar intensief onderzoek naar een negentiende eeuws jak. Dit ingenieus gevouwen en strak gesneden vrouwenkledingstuk uit de Zeeuwse streekdracht, bestaat uit één lap die in zijn geheel wordt verwerkt. De ontwerper ontrafelt de geheimen van de eeuwenoude vouwtechniek en maakt deze zichtbaar in zijn comfortabele uniseks Jaktrui. Het meesterstuk werd tot het voorjaar van 2016 in de HANDWERK tentoonstelling gepresenteerd. In de HANDWERKPLAATS is zijn hele creatieve proces uiteen gezet.

Onderzoek

In dit eerste deel van het meerjarige project HANDWERK staat de vouwtechniek centraal. Antoine Peters kreeg les van niemand minder dan mevrouw Vos (92) uit Middelburg; één van de laatste draagsters van de Walcherse streekdracht. Zij leert hem niet alleen de tweehonderd jaar oude vouwtechniek van het jak maar vertelt hem ook als ervaringsdeskundige hoe ongemakkelijk en stijf het jak aanvoelt: “Zodra men ziek was, ging het uit”. Dit bracht de modeontwerper op het idee om met deze techniek een trui te maken van zachte gerecyclede jersey waar iedereen in wil kruipen. In het dessin van de gebreide stof laat hij zijn hele onderzoek zien.  

Bekijk hier onder het filmpje dat is gemaakt in het kader van het project Immaterieel Cultureel Erfgoed en Musea (IMP).
Directeur Marjan Ruiter van het Zeeuws Museum vertelt over de manier waarop het Zeeuws Museum de overdracht van ambachtelijke kennis ondersteunt.