Het Zeeuws Museum toont op veler verzoek de favoriete kunstwerken en objecten uit de rijke collectie van het museum. Lievelingen gaat met grote sprongen door de geschiedenis; van een vervlogen Zeeland tot hedendaags werk.

De bezoeker wordt door hedendaagse ‘stijlkamers’ geleid. Te zien zijn tafels vol glaswerk, damasten tafellinnen en kasten gevuld met zilver. De 18e-eeuwse kasten zijn ooit gemaakt voor de verzameling rariteiten van het Zeeuws Genootschap. Het glaswerk is afkomstig van de eerste Middelburgse glasblazerij, 16e eeuw, en wordt aangevuld met bokalen en kelken uit latere periodes. Dit alles wordt gecombineerd met de eigentijdse kleding van de Zeeuwse modeontwerpster Lidewij Corstiaans en de Belgische Erik Verdonck. De collectie van Corstiaans is geïnspireerd op 19e-eeuwse schapenboutjakken en de fanfare uit het dorpje Ritthem.

In de tweede ‘stijlkamer’ schittert een goud leerbehang vol tropische vogels en bloemen. In dezelfde kamer hangt het indrukwekkende portret van Michiel de Ruyter, gemaakt door Ferdinand Bol (1667) en een vergeten wandtapijt met het mythische verhaal van Cephalus en Procris.

De porseleinkast wordt gevuld met keramiek van ontwerper Bas van Beek dat is gedecoreerd met afbeeldingen van het kunstenaarscollectief Antistrot, waartoe ook de uit Zeeland afkomstige kunstenaars Silas Schletterer en Michiel Walrave behoren.

In de derde ‘stijlkamer’ kijken portretten van bekende en minder bekende Zeeuwen de bezoeker indringend aan. Mannen, vrouwen en kinderen in rijke kostuums, met veel kant en sieraden. De sieraden en het kant zijn de inspiratiebron voor de streekeigen varianten een aantal eeuwen later.

Buiten de tentoonstellingsruimte zijn als onderdeel van de expositie nog twee kunstwerken op andere plekken in het museum te zien, waarnaar verwezen wordt in de begeleidende publiekskrant. Het schilderij de allegorie op de tirannie van de hertog van Alva in de Nederlanden (olieverf op doek) hangt in de tweede Geschiedeniszaal. In de wandtapijtenzaal hangt het nieuwe Fringe-wandtapijt van Vibskov en Emenius. Het museum heeft het tapijt het afgelopen jaar aangekocht.

In het kader van de tentoonstelling is onderzoek verricht door kunsthistorica Katie Heyning. In een speciale uitgave worden foto’s en achtergrondverhalen van de Lievelingen gepubliceerd.

Omroep Zeeland filmde een item over Lievelingen bij het Zeeuws Museum, om dit filmpje te bekijken, klik hier

Een groot aantal objecten uit de tentoonstelling Lievelingen komt uit de collectie van het Zeeuws Genootschap

Speciale uitgave

Bij de tentoonstellingen Lievelingen en ModeMetMonique verschijnt een nieuwe editie van Me, Myself and I magazine. Een tijdschrift over identiteit, kunst, kunstenaars en het Zeeuws Museum. Het is bedoeld voor iedereen, maar vooral voor CKV leerlingen. Aan de hand van het magazine kunnen leerlingen zelfstandig het museum bekijken. Daarnaast is het op school en thuis te gebruiken bij verwerkingsopdrachten.

Geschikt voor: bovenbouw HAVO/VWO.
Kosten: 2,50 euro per leerling, te betalen met de Cultuurkaart.