close
Campagnefoto Koen Hauser

Sign of the Times. Social media van de middeleeuwen

12 december 2015 t/m 30 oktober 2016
Heeft u wel eens van draagtekens of insignes gehoord? Het zijn eeuwenoude loodtinnen broches met de meest uiteenlopende afbeeldingen – van religieus tot uiterst obsceen. Met name de penissen en vagina’s met vleugels, baarden en benen spreken tot de verbeelding. In de middeleeuwen werden deze goedkope speldjes op grote schaal door alle lagen van de bevolking in West–Europa gedragen. Wat wilde de drager hiermee zeggen? En welke betekenis heeft deze bijna verdwenen beeldcultuur nu voor ons? Gedurende de tentoonstelling zoeken we, met behulp van social media, naar antwoorden. 

Zeeuwse klei
De honderden insignes die voor de tentoonstelling bij elkaar zijn gebracht,  zijn opvallend vaak in Zeeland gevonden. Dit is geen toeval; de Zeeuwse klei is een uitstekende conservering voor het materiaal van de draagtekens.     

De kunstenaars
In Sign of the times wordt een vergelijking gemaakt tussen de middeleeuwse en hedendaagse manier van communiceren met beeld. De snelheid waarmee beelden heden ten dage geproduceerd en - op internet - verspreid worden, is bijna niet te bevatten. Nieuwe media is ook het domein van mediakunstenaars Dennis de Bel, Roel Roscam Abbing en Constant Dullaart. Speciaal voor de tentoonstelling leggen ze nieuwe relaties tussen de middeleeuwse en huidige beeldcultuur.

Voor deze tentoonstelling werkt het Zeeuws Museum samen met Kunera, werkgroep middeleeuwse insignes van de Radboud universiteit in Nijmegen.  

Lees hier meer over Sign of the Times.