- https://www.zeeuwsmuseum.nl/nl/plan-je-bezoek/nu-in-het-museum/tentoonstellingen/actueel-en-verwacht/bodemjuweeltjes
- Bodemjuweeltjes
- 2025-06-14T00:00:00+02:00
- 2026-03-01T23:59:59+01:00
- Sieradententoonstelling
Op 14 juni opent de sieradententoonstelling Bodemjuweeltjes in het Zeeuws Museum. Het is de eerste keer dat zoveel in Nederlandse bodem gevonden archeologische sieraden worden samengebracht. Ze zijn ooit gemaakt en gedragen door bewoners van ons land en bestrijken een periode van duizenden jaren, van de Steentijd tot (bijna) nu. De tentoonstelling is onderdeel van het project Onder ons van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Dat maakt dat een belangrijk deel van de objecten uit de indrukwekkende rijkscollectie van het RMO komt, aangevuld met particuliere en overheidscollecties uit het hele land. Bodemjuweeltjes is te zien t/m 1 maart 2026.
Betekenis en schoonheid
Ieder opgegraven sieraad voegt iets toe aan de manier waarop we naar het verleden en naar onszelf kijken. Sieraden zijn van alle tijden, een van de oudste stukken in de tentoonstelling is een hanger gemaakt van zwijnentand uit 9000 - 4000 v. Chr.. Sommige van deze stukken zijn verrassend tijdloos en zouden niet misstaan bij een hedendaagse outfit. Ze vertellen iets over smaak en mode maar ook over handelsnetwerken, culturele contacten, sociale status en geloof. Bodemjuweeltjes gaat in op de betekenis en het materiaal van de sieraden maar laat vooral de schoonheid van soms duizenden jaren oude hangers, kettingen, ringen, armbanden, kledingspelden, gespen en haarnaalden zien. Hiervoor zijn we afhankelijk van wat daadwerkelijk in de bodem is gevonden. Metalen als brons en goud, glas en edelstenen blijven bewaard, terwijl organische materialen als zaden en plantenvezels vaak vergaan. Er zijn relatief veel sieraden uit de vroege middeleeuwen teruggevonden, omdat het in deze periode gebruikelijk was dat mensen in hun mooiste kleding met sieraden werden begraven.
Filigrein
Een deel van de tentoonstelling staat in het teken van het maakproces van sieraden en gaat in op de gebruikte materialen en technieken. Zo wordt de eeuwenoude filigreintechniek verder uitgelicht. Filigrein wordt gebruikt in verschillende archeologische sieraden en in opvallend veel Zeeuwse streeksieraden. Als bezoeker kun je hier zelf ook mee aan de slag. Met medewerking van filigreinspecialisten en edelsmeden Eva van Kempen en Cor Kuijf en Zeeuwse edelsmid en juwelier van streekdrachtsieraden Piet Minderhoud.
Bodemjuweeltjes is vormgegeven door HuismanvanMerode.
Feestelijke opening en activiteitenprogramma
Iedereen is van harte welkom op 14 juni tijdens de feestelijke opening! De toegang is de hele dag gratis en er zijn allerlei activiteiten.
Ook gedurende de looptijd van de tentoonstelling, staan er verschillende activiteiten voor jong en oud op het programma. Denk aan lezingen van experts en doe dingen voor de jongere bezoekers. Meer details volgen binnenkort op onze website.
Magazine Bodemjuweeltjes
In samenwerking met het tijdschrift Vind, verschijnt een speciaal magazine bij Bodemjuweeltjes. Abonnees en kopers van Vind nr. 58 krijgen het magazine er gratis bij. Het is vanaf 14 juni los te koop in de museumwinkel voor € 6,95.
Bodemjuweeltjes is onderdeel van het project Onder ons van het Rijksmuseum van Oudheden. Met Onder ons laat het RMO de nationale archeologische collectie een aantal jaren door Nederland reizen, met dank aan de VriendenLoterij.