Wandtapijt Beleg van Zierikzee 11-13 april 1576

Dit tapijt is onderdeel van een reeks wandtapijten die in de periode 1593-1604 in opdracht van de Staten van Zeeland zijn vervaardigd. De tapijtenreeks toont de cruciale wapenfeiten uit de strijd tegen de Spanjaarden in de Zeeuwse wateren. Deze wandtapijten zijn ontworpen door Hendrik Cornelisz. Vroom (c. 1562-1640), de grondlegger van de Nederlandse zeeschilderkunst. Het slotstuk van de reeks, het wapentapijt, is ontworpen door Karel van Mandere de Oude en toont de nieuwe staatsvorm die Zeeland vanaf 1577 heeft.

Het verhaal van het wandtapijt Beleg van Zierikzee:
Zierikzee wordt vanaf het najaar van 1575 door de Spanjaarden belegerd. De Zeeuwen proberen verschillende keren de stad te ontzetten. Om bevoorrading van de stad te voorkomen, heeft de Spaanse kolonel Mondragon het Dijkwater met een palissade afgesloten.
Om deze te doorbreken zetten Hollandse en Zeeuwse troepen op 11 april om tien uur ‘s avonds vanuit het noorden en zuiden een aanval in. Vanaf de Schelde varen 50 schepen het Dijkwater op. Tegelijkertijd komen vanaf de Grevelingen nog eens 25 schepen. Deze maken twee galeien buit en brengen een transportscheepje tot zinken.
Na drie uur trekken de opstandelingen zich terug om later op de ochtend bij hoogwater opnieuw een poging te wagen. Deze keer lukt het alleen om een kleine bres in de afzetting te slaan. Ook een derde poging heeft geen resultaat. Uiteindelijk moet Zierikzee na ruim acht maanden belegering zich op 29 juni aan de Spanjaarden overgeven. Slechts vier maanden later trekken deze zich alweer terug en sluit Zierikzee zich opnieuw bij de prinsgezinden aan.