Dertiendelig miniatuurgamelan, afkomstig uit Java, Indonesië

Allerlei momenten in het leven van een mens zijn een overgang naar een nieuwe fase. Geboorte, doop, communie, huwelijk, jubileum, dood… We vieren deze vaak met rituelen. Samen met familie en vrienden. Veel van deze vieringen gaan gepaard met muziek. Samen zingen bij een doopplechtigheid, een orkest bij een huwelijk, muziek en zingen bij een pijnlijk afscheid. Muziek als een extra dimensie van uiting geven aan gevoelens en intenties. Niet alleen bij ons maar overal ter wereld gaan rituelen gepaard met geluiden, met muziek.

We zeggen wel eens, muziek is emotie. Het raakt (velen van) ons. Muziek is iets wat je vaak samen maakt en dat alleen al geeft het een extra lading. Dit samendoen en dus samenzijn maakt dat momenten worden gedeeld met elkaar. Muziek is ook dikwijls gekoppeld aan herinneringen. Geluiden en melodieën doen denken aan vroegere ervaringen. Herkenning en gevoelens van weleer geven persoonlijke betekenis aan de gehoorde klanken, en daarmee ook weer aan het moment.

De gamelan is het voornaamste element in de traditionele muziek van Indonesië. Gamelan is de naam voor zowel de verzameling instrumenten, de groep bespelers ervan als de muziek zelf. Bij rituelen en ceremonies is deze bijzondere muziek niet weg te denken. Gamelanmuziek wijkt erg af van wat wij meestal van muziek gewend zijn; het kent een andere toonschaal en gebruikt complexe ritmische structuren. Een gamelanorkest bestaat voornamelijk uit slaginstrumenten zoals drums, gongs en xylofoons, maar kent ook blaasinstrumenten. Deze miniatuurversie van een gamelan komt uit Java en dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw.