Stilleven met dode vogels, een façon-de-Venise wijnglas, een roemer, twee opgestapelde klapmutsen en een Wanli vaas, Christoffel van den Berghe

Dit bijzondere stilleven is geschilderd door Christoffel van den Berghe (Sint-Maartensdijk ca. 1590 – Middelburg na 1628). Het schilderij toont een verscheidenheid aan dode vogeltjes met daarnaast geïmporteerd glaswerk en kraakporselein. Het is met veel oog voor detail geschilderd en vertegenwoordigt op een prachtige manier de bloeiperiode van kunst en cultuur in het 17e-eeuwse Zeeland.

In het oog springen vooral de vele vogellijkjes. Van links naar rechts zijn dit: ijsvogel, gewone vink, vrouwtjes koolmees, vink, waarschijnlijk een fitis, roodborst, een nog onbekende vogel met erboven een lijster, een vrouwtjesmerel, waarschijnlijk een zwarte mees en een putter. Op de kist ligt een kramsvogel, een trekvogel die in oktober in Nederland te vinden is. In vroegere tijden worden de afgebeelde vogels vaak in oktober gevangen om als zangvogel te houden of om er pasteitjes van te maken.

Op de achtergrond staat luxe serviesgoed met links een façon-de-Venise wijnglas en een Duits wijnglas, een roemer. Rechts hiervan staan twee opgestapelde kommen van kraakporselein, ook wel klapmutsen genoemd. De onderste kom heeft verguld bronzen monturen. In het kraakporseleinen vaasje zitten enkele bloemetjes, waarschijnlijk herfstcyclamen. Op de zuil aan de linkerzijde heeft de kunstenaar zijn werk gesigneerd.