Jacob hoedt de kudde van Laban, François Ryckhals

De Middelburgse schilder François Ryckhals (ca. 1609-1647) volgt de in zijn tijd heersende mode om landschappen in de Italiaanse stijl te schilderen. Sommigen menen in dit schilderij echter de horizon van Walcheren te herkennen.
Het onderwerp is de vlucht van Jacob uit het bijbelse boek Genesis. Jacob trekt met zijn familie en zijn bezittingen op kamelen langs het gebergte Gilead naar Kanaän. Op de voorgrond laat hij de kudde van Laban rusten. Bij de drinkbron probeert Jacob door een list zijn kudde te vergroten.

Het bijbelse verhaal over Jacobs vlucht voor Laban:

Op de vlucht voor zijn broer Esau komt Jacob in Mesopotanië bij zijn oom Laban terecht. In ruil voor zeven jaar werken laat Laban hem met zijn jongste dochter Rachel trouwen. Tijdens de huwelijksnacht blijkt dat Laban hem bedriegt en Rachel heeft verwisseld met de oudste dochter Lea. Na nog eens zeven jaar werken trouwt Jacob alsnog met Rachel. In de jaren dat Jacob voor zijn oom werkt, weet hij zijn bezit op allerlei manieren te vergroten. Dit tot woede van de zonen van Laban. Jacob wil deels uit angst voor zijn neven met zijn beide vrouwen terug naar Kanaän. Laban weet hem echter telkens weer met sluwe redenen tegen te houden. Uiteindelijk vlucht hij met zijn vrouwen, kinderen en een grote kudde dieren.