<bound method Object.Title of <Object at /zm/nl/collectie/wandtapijten/br72-006-wandtapijt-willem-van-oranje-wapentapijt>>

Dit tapijt is onderdeel van een reeks wandtapijten die in de periode 1593-1604 in opdracht van de Staten van Zeeland zijn vervaardigd. De tapijtenreeks toont de cruciale wapenfeiten uit de strijd tegen de Spanjaarden in de Zeeuwse wateren. Deze wandtapijten zijn ontworpen door Hendrik Cornelisz. Vroom (c. 1562-1640), de grondlegger van de Nederlandse zeeschilderkunst. Het slotstuk van de reeks, het wapentapijt, is ontworpen door Karel van Mandere de Oude en toont de nieuwe staatsvorm die Zeeland vanaf 1577 heeft.

Het verhaal van het wapentapijt:
Dit tapijt is het slotstuk van de reeks wandtapijten die in opdracht van de Staten van Zeeland zijn gemaakt. Dit tapijt is bedoeld om boven een schoorsteenmantel te hangen. Het tapijt toont de nieuwe staatsvorm die Zeeland na de strijd tegen de Spanjaarden vanaf 1577 aanneemt. In het midden staat het gekroonde wapen van Zeeland met de god van de zee Neptunus (links) en de god van de oorlog Mars (rechts) als schildhouders. Links en rechts van het middenpaneel staan de wapens van de zes steden die in de Staten van Zeeland stemrecht hebben. Samen met een afgevaardigde van de adel (de Eerste Edele) besturen zij het gewest. Links staan van boven naar beneden de wapens van Middelburg, Goes en Vlissingen en rechts die van Zierikzee, Tholen en Veere. Midden boven bevindt zich het portret van de Eerste Edele in 1577: Willem van Oranje. Links van hem staat zijn wapen en rechts een voorstelling van zijn lijfspreuk.