Zaterdag 5 oktober 2019 opent het Zeeuws Museum de nieuw ingerichte Wonderkamers voor publiek. Op de zolder van het museum vormen de Wonderkamers een wereld in het klein. In drie kabinetten worden meer dan 200 Zeeuwse en exotische voorwerpen tentoongesteld. Elk object met een eigen geschiedenis, een eigen verhaal. 

Ontdek de relatie tussen kunst en wetenschap 
In de Wonderkamers staat de relatie tussen kunst en wetenschap centraal. Alle voorwerpen zijn ooit verzameld, gemaakt en/of gebruikt door bekende en minder bekende Zeeuwen. Zo is er een stapeltje in leer gebonden boeken te zien, dat een kastje blijkt te zijn waarin preparaten van vlinders worden bewaard. Ook is er een maanwijzer die in 1783 ontworpen is door Henricus Schortinghuis, een predikant uit Koudekerke, die de omloop van de maan om de aarde bestudeerde.

 Verander van perspectief
De Wonderkamers dagen bezoekers uit om buiten de kaders te denken, op een andere manier te kijken en vragen te stellen. De kamers nodigen uit stil te staan bij het ontwerp van de Chinese dekselvaas, maar ook bij het productieproces van porselein. Hoe moeilijk is het om zo’n vaas van meer dan een meter hoog heel uit de oven te krijgen? En wat is bijvoorbeeld het verhaal achter het hersenkoraal?

Werk van Pepijn van den Nieuwendijk (Cirque de Pepin) 
Beeldend kunstenaar Pepijn van den Nieuwendijk (Cirque de Pepin) werkte mee aan de nieuwe inrichting van de Wonderkamers. Zijn gedetailleerde, surrealistische muurschilderingen (meer dan 100 m2) lijken afkomstig uit een fantasiewereld, geïnspireerd op objecten die in de Wonderkamers te zien zijn. 

Klik hier voor de uitnodiging voor de opening van de Wonderkamers. Het openingsprogramma bestaat o.a. uit een lezing over het uitdijende heelal door wetenschapsjournalist Govert Schilling.

Beeldmateriaal is te downloaden via onze website.


Voor de redactie:
Hoge resolutie beeldmateriaal is beschikbaar op aanvraag. Interview verzoeken en overige vragen via secretariaat Zeeuws Museum, 0118-653000 of info@zeeuwsmuseum.nl