30 september 2023 – 21 april 2024

Met trots opent het Zeeuws Museum dit najaar De omgekeerde wereld van Adriaen van de Venne, een grote overzichtstentoonstelling over de gelijknamige 17e-eeuwse kunstenaar. Hoewel zijn naam bij het grote publiek (nog) relatief onbekend is, kan hij worden gezien als een van de meest originele en veelzijdige kunstenaars van de Nederlandse 17e eeuw. Dit is de eerste keer dat een groot overzicht van zijn werk wordt getoond. Het tentoonstellingsteam van het Zeeuws Museum wordt versterkt door gastconservator Edwin Buijsen, van de Venne-kenner bij uitstek.

Multitalent 
Van de Venne is een waar multitalent: hij schildert, dicht en ontwerpt prenten en boekillustraties. In zijn beeldende en literaire werk laat hij zich zien als een creatief, origineel en vooral ook humoristisch mens. Met zijn voorstellingen benadrukt hij graag hoe het niet hoort. Zijn carrière als kunstenaar begint rond 1614 in Middelburg, hij werkt er ruim 10 jaar. Directe aanleiding voor deze tentoonstelling is het 400-jarig jubileum van het verschijnen van de dichtbundel Zeeusche Nachtegael, een samenwerkingsproject van verschillende Zeeuwse dichters, waaronder Jacob Cats en Johan de Brune. Van de Venne heeft hieraan zowel in woord als in beeld een belangrijke bijdrage geleverd. In de tentoonstelling is de schoonheid en veelzijdigheid van het werk van Adriaen van de Venne te zien maar inhoudelijk is het ook (weer) relevant. Hij leefde en werkte namelijk in een tijd die, net als de onze, grote maatschappelijke veranderingen en onrust doormaakte. 

Samenwerking en bruikleengevers
Het Rijksmuseum, dat de belangrijkste Van de Venne-collectie ter wereld bezit, is als samenwerkend partner bij dit project betrokken en draagt een aantal cruciale bruiklenen aan de tentoonstelling bij. Daarnaast zijn werken uit grotere en kleinere (museale)instellingen en particuliere verzamelingen opgenomen uit binnen- en buitenland zoals het Amsterdam Museum, het Mauritshuis (Den Haag), het Museum Kunst & Geschiedenis (Brussel), het Museum voor Schone Kunsten Gent, het Kurpfälzisches Museum Heidelberg, Hessisches Landesmuseum Darmstadt, Statens Museum for Kunst (Kopenhagen), de ZB Bibliotheek van Zeeland (Middelburg), het Zeeuws Archief (Middelburg) en particuliere collecties uit Duitsland, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Voor het wetenschappelijk onderzoek voor deze tentoonstelling is nauw samengewerkt met o.a. het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Informatie voor de pers

Hoge resolutie beeldmateriaal is beschikbaar op aanvraag. Interview verzoeken en overige vragen via secretariaat Zeeuws Museum, 0118-653000 of info@zeeuwsmuseum.nl

Persfoto

DOWNLOAD FOTO

Bijschrift: Adriaen van de Venne Hoe dienen wij bij een c 1614-1662 collectie SMK Denemaken
Fotograaf/vervaardiger: Adriaen van de Venne 

Adriaen van de Venne Het vertrek van een hoogwaardigheidsbekleder uit Middelburg 1615 collectie Rijksmuseum

DOWNLOAD FOTO

Bijschrift: Adriaen van de Venne Het vertrek van een hoogwaardigheidsbekleder uit Middelburg 1615 collectie Rijksmuseum
Fotograaf/vervaardiger: Adriaen van de Venne 

Adriaen van de Venne Zeeusche Mosselman Boekillustratie Collectie Zeeuws Archief

DOWNLOAD FOTO

Bijschrift: Adriaen van de Venne Zeeusche Mosselman Boekillustratie Collectie Zeeuws Archief
Fotograaf/vervaardiger: Adriaen van de Venne 

Adriaen van de Venne De zomer 1625 Collectie Rijksmuseum

DOWNLOAD FOTO

Bijschrift: Adriaen van de Venne De zomer 1625 Collectie Rijksmuseum
Fotograaf/vervaardiger: Adriaen van de Venne 


Voorwaarden gebruik beeldmateriaal:
- De naam van de fotograaf en/of vervaardiger dient altijd te worden vermeld.
- Duplicatie en commercieel gebruik zijn niet toegestaan.
Voor vragen kunt u contact opnemen met onze afdeling communicatie