Het Zeeuws Museum is in de zomer van 2020 gestart met een online tekenclub: ZM TEKENEN. Michiel Paalvast maakte voor augustus de eerste twee films met de online collectie. Deze Michiel Paalvast films kun je terugvinden in de playlist. Het Zeeuws Museum publiceert op deze pagina de laatste gemaakte films met tekenopdrachten. De online collectie is inspiratiebron. De films laten een manier van tekenen zien. Iedereen, jong en oud, is uitgenodigd daarna zelf aan de slag te gaan. Resultaten kunnen worden gedeeld op Instagram en Pinterest.

Femke Gerestein en het silhouet portret

Voor de maanden september en oktober presenteert het Zeeuws Museum drie nieuwe films van Femke Gerestein. Femke Gerestein raakte gefascineerd door de “silhouetportretjes“ in de online collectie van het Zeeuws Museum. Voor de maand september en oktober vragen wij dan ook je aandacht voor het “silhouet portret”.

Zwarte knipselkunst in de 18de eeuw

Silhouetportretjes zijn geknipt uit zwart papier. Zoals in de films van Femke te zien is: er zijn ook nog andere manieren waarop een portret te knippen is. In de 18e eeuw is het knippen van schaduwportretjes een rage in West-Europa. Het is een relatief goedkope manier om een portret van jezelf te bemachtigen. De aanstichter van deze “trend” of knipselkunst is Étienne de Silhouette (1709-1767). Allereerst is hij bekend geworden als een heel zuinige minister van financiën in Frankrijk. Later wordt hij bekend met deze “silhouet-kunst”. En echt bekend werd deze techniek pas in 1759. Toen was in Parijs een tentoonstelling over deze “nieuwe techniek” voor het maken van zwarte profielportretten. De naam Silhouette is voor altijd verbonden met de portret-knipselkunst.

Drie manieren voor het maken van een silhouetportret

Femke neemt ons mee op reis in haar drie films naar de magische wereld van zwarte portretjes. Ze laat zien dat er verschillende manieren zijn om deze portretjes te maken, zelfs ook anno 2020 met een beeldscherm van een laptop of computer. In de eerste film leren we portretten te maken met alleen een egaal zwarte contour. In de tweede film nodigt Femke ons uit een silhouetportret te maken met meer details, zoals haren, kleding, veren, knopen etc. In de derde film laat zij zien hoe je met verschillende tekenmaterialen, potlood, pen en grafiet nog meer details kunt toevoegen.


Femke Gerestein: portretten maken met alleen een egaal zwarte contour.


Femke Gerestein: silhouetportret maken met details.


Femke Gerestein: het gebruik van tekenmaterialen voor meer details.