HANDWERK in het Zeeuws museum heeft de afgelopen drie jaar in het teken gestaan van het vasthouden, overdragen en vernieuwen van oude technieken. De komende HANDWERK, die te zien is vanaf februari 2018, richt zich op waarnemen en doorgeven van verhalen en kennis over mensen en dingen die voorbij zijn.  Voorwerpen die een nieuwe, jonge generatie niet herkend. Objecten die tot de verbeelding spreken en kennis die in de loop van de jaren is opgetekend of mond op mond is doorgegeven. Daardoor is deze ingekleurd en (anders) geïnterpreteerd. Zo kan het beeld van een ding, een plek, een persoon uiteindelijk een verandering zijn ondergaan.

Wat zie ik?

Wat speelt er zich in je hoofd af als je naar een voorwerp kijkt?  Een fascinerend proces voor elke museumbezoeker. Wat is het voor een ding, waarvoor dient het, hoe is het gemaakt, wie heeft het gemaakt, waarom is het hier op deze plek, in deze provincie? Of voor de meer poëtische bezoeker: wat doet een voorwerp met je, brengt het herinneringen terug, nieuwe beelden, geuren of dromen? Geeft het kennis of roept het nog meer vragen op? Is de waarneming doorspekt van heimwee of een visioen?

Verwondering

De verwondering over en het zelf interpreteren van lokale voorwerpen uit de collectie Streekdracht en Huisraad van het Zeeuws Museum fascineert Das Leben am Haverkamp. Het is de aanleiding voor het ontwikkelen van een nieuwe collectie kleding, accessoires en andere gebruiksvoorwerpen door dit Haagse ontwerperscollectief. Anouk van Klaveren, Dewi Bekker, Christa van der Meer en Gino Anthonisse geven de bezoeker van het museum een opdracht door middel van een spel; een fluisterspel. ‘Geef ons van 40 willekeurige objecten uw omschrijving en wij geven u onze interpretatie terug’.

Nieuwe interpretatie

Doorgaans gebeurt de interpretatie ná het waarnemen van een collectiestuk. Nu is deze waarneming het startpunt van een nieuwe interpretatie. Das Leben am Haverkamp legt met dit waarnemingsspel en hun eigen collectie een brug tussen verleden en toekomst, tussen weten en fantaseren, tussen het beeld van jezelf of dat van de ander.