De tentoonstelling Mannenpak wordt uitgebreid met een ruime collectie boerenzakmessen, of Paeremessen zoals de Zeeuwen ze noemen, uit de verzameling van de Zeeuwse beeldend kunstenaar Frans Dingemanse (1944). Naast het verzamelen, onderzoeken en tekenen van Zeeuwse mesheften, snijdt hij ze zelf ook. Geheel volgens de lijn van de Zeeuwse traditie en het zijn werkelijk sculpturale wondertjes! Waar de Paeremessen vooral de noeste arbeid op het land, dierenfiguren, jachttaferelen of het religieus leven tonen, snijdt Frans Dingemanse met een knipoog een persoonlijk mes voor zijn opdrachtgevers. Zijn tekeningen met ontwerpen voor de messen zijn ook te zien.

BOERENZAKMES

Een in Zeeuwse streekdracht geklede man draagt in de lange smalle zak van zijn klepbroek een boerenzakmes, dat net boven de leren schede uit steekt. Het mes wordt voor van alles gebruikt: om een appeltje te schillen, om je zwarte nagelranden schoon te schrapen en bij onraad de hengsels van de paarden los te snijden. Het mesheft is niet alleen een persoonlijk pronkstuk maar toont tevens het leven en de ziele roerselen van de Zeeuw in zijn omgeving. Het met snijwerk versierde houten heft wordt in Zeeland vanaf de jaren ’20 van de 19de eeuw in opdracht gemaakt.

ZEEUWSE WONDERTJES

Eerder dit jaar is er een omvangrijk boek verschenen met het werk van Frans Dingemanse. Het is voor € 39,50 te koop in de museumwinkel en De Drvkkery. Daar zijn van 2 november t/m 13 december ook tekeningen van Dingemanse te zien.