De kinderkunstweek 2021 (3 t/m 14 maart) stond dit jaar in het teken van voedsel in de kunst. In onze collectie kom je ook 'eten' tegen. Bijvoorbeeld op schilderijen of in beelden, keukengerei voor de bereiding van eten en soms zelfs gemaakt van etenswaren. En met enkele van deze ingrediënten in gedachten, hebben we iets lekkers mee gemaakt. Namelijk een speculaaskoek in de vorm van een Nehalennia-altaar. En dat kun jij ook! In het filmpje, onderaan deze pagina, zie je hoe. Daar vind je ook het recept en de ‘bouw’tekening. Veel bak-, bouw- en eetplezier! We zien je baksels graag terug op social media met de #zeeuwsmuseum.

Voor deze heerlijke koeken hebben wij ons laten inspireren door:

AppelS

Appels liggen vast ook op jouw fruitschaal maar zo'n 2000 jaar geleden vond je nog geen appels in Zeeland. De eerste appels in West-Europa kwamen uit China. De Romeinen namen ze uiteindelijk mee naar Zeeland. De eerste Zeeuwse appelboomgaarden komen ook uit die tijd . De Romeinen vereerden de godin Nehalennia, ze vroegen haar om bescherming van de handelsvaarders bij de monding van de Schelde. Op de altaren die ze voor haar maken, staat ze afgebeeld met de belangrijkste handelswaren. Deze altaren noemen we votiefstenen en vind je ook in onze collectie . Op eentje zie je Nehalennia met een mand appels.

Speculaas

Met grote kisten en zakken tegelijk losten de handelsschepen specerijen in de Europese havens. Zij brachten onder andere kaneel, kruidnagel, foelie en nootmuskaat mee vanuit het verre China, India en de Molukken. Maal je deze kruiden tot poeder en meng je ze door elkaar krijg je speculaaskruiden. En daar kun je heerlijke koeken mee bakken.

EN Nu jij...

Maak jouw eigen Nehalennia tempel met onderstaand speculaasrecept en download de bouwtekening.

Speculaasdeeg:

Met dit deeg kun je alle variaties maken, experimenteer ermee en voeg eventueel nog je eigen lievelingsspecerij toe.
- 110 g zachte boter
- 150 g lichte basterdsuiker * 
- 50 ml melk of karnemelk
- 250 g bloem, gezeefd
- 4 tl bakpoeder (10 g)
- 4 tl kaneelpoeder (10 g)
- 2 tl nootmuskaatpoeder (5 g)
- 2 tl kruidnagelpoeder (5 g)
- 2 tl gemberpoeder (5 g)
- 2 tl steranijspoeder
- 2 tl gemalen witte peper (3 g)
Of je voegt 4 eetlepels speculaaskruiden toe.

Bereiden ± 30 min. / rusten ± 30 min. tot een nacht / oven ± 30 min

Glazuur / Royal icing:

1 eiwit
- 250 g poedersuiker gezeefd
- 2 tl water

Stap 1
Doe boter, suiker en 1 theelepel zout in een kom en klop romig met de mixer.

Stap 2
Voeg melk, bloem, bakpoeder en alle specerijen toe en kneed tot een stevige bal. Druk de bal plat tot een schijf en laat ingepakt in huishoudfolie minstens 30 minuten, maar het liefst 1 nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak van de kruiden ontwikkelt.

* Als je de koekjes mooi donker wilt hebben, kun je i.p.v. lichtbruine basterd ook donkerbruine basterdsuiker nemen.

Stap 3
Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakblik met bakpapier.

Stap 4
Bestuif je werkblad met wat bloem. En rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 mm. Leg de papieren uitgeknipte vormpjes op het deeg en snij met een mesje langs de vormen.

Stap 5
Leg de koekjes op het bakpapier. Bak de speculaasjes in 25-30 min. In het midden van de oven gaar. Neem het bakblik uit de oven en laat de koekjes helemaal afkoelen op het bakblik.

Stap 6
Splits 1 ei en mix het eiwit in een kom stijf. Je moet de kom onderste boven kunnen houden. Voeg in 3 delen het gezeefde poedersuiker toe en mix het met het eiwit. Voeg, iedere keer, pas het volgende deel poedersuiker toe wanneer het andere helemaal opgenomen is. Voeg het water toe en mix het nog even door.

Voeg eventueel kleurstof aan je glazuur toe.

Stap 7 
Plak nu met het glazuur de verschillende koekvormpjes op elkaar zodat er een Nehalennia tempel ontstaat en versier dit verder met het glazuur.