Het Zeeuws Museum presenteert een unieke tentoonstelling van vormgever Christien Meindertsma (1980). Als vervolg op de tentoonstelling Sits, Grein & Bombazijn, vergeten stoffen, is het Zeeuws Museum op zoek gegaan naar een vormgever die zich verder verdiept in ‘vergeten’ textiel uit de collectie van het museum. Christien Meindertsma’s fascinatie voor vlas bleek naadloos aan te sluiten bij de ideeën van het museum en de collectie linnen die het in zijn bezit heeft. Bovendien wordt vlas al eeuwenlang in Zeeland verbouwd en verwerkt. Vooral in Zeeuws–Vlaanderen is het een beeldbepalend cultuurgewas. 

kavel gz 59-west

Typerend voor de werkwijze van Meindertsma is dat zij een uiterst grondige manier van aanpak heeft. Het vlasproject van Meindertsma begint dan ook met het inzaaien van een kavel (kavel GZ 59-west) in 2009. Om export van de oogst naar China te voorkomen koopt Meindertsma haar vlas op en laat het verwerken in het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil. In het textieldepot van het Zeeuws Museum laat ze zich inspireren door de vele linnen hemden die de collectie kent en de zogenaamde broddellapjes en kloskant voor de verwerking van het vlas. Het resulteert mede in een reeks producten die zij momenteel aan het ontwikkelen is en die in de tentoonstelling zullen worden getoond. Bij het verwerkingsproces gaat geen vlaszaadje of reststukje verloren. Daarnaast brengt zij dit proces volledig in kaart: de verwerking van het vlas, de producten, de samenwerkingen, de kosten en de baten. Het inzichtelijk maken van haar werk is onlosmakelijk verbonden met de vormgever Meindertsma. Dit komt in de tentoonstelling tot uiting (zelfs de presentatiekasten bestaan uit vlas), in de speciaal door Roel van Tour gemaakte film en in het bijbehorende vlasboek (gemaakt van vlaspapier) dat in het voorjaar van 2013 verschijnt.

vlasproductie in zeeland

Het is niet toevallig dat het Zeeuws Museum juist nu met een tentoonstelling over vlas komt. Een nieuwe regelgeving geeft boeren vanaf 2012 de vrijheid om te telen wat ze willen. Vlasboeren in Zeeland zullen mogelijk voor een ander product kiezen nu de internationale markt beheerst wordt door dumpprijzen. Productinnovatie is dus uiterst belangrijk voor dit gewas.

vlas als inspiratie

Christien Meindertsma is zich hiervan bewust en werkt vanuit haar ontwerppraktijk aan nieuwe toepassingen. Zo ontwikkelt zij een biodegradeerbare stoel geheel gemaakt van vlas, linoleum, een poef van vlastouw, lijnolie voor verf, vlaspapier, een lamp en nog dagelijks ontstaan er in haar hoofd nieuwe toepassingsmogelijkheden. In opdracht van het Zeeuws Museum ontwikkelt ze een zelfmaakpakket voor een linnen hemd met strijktape. Heel bijzonder is ook de serie theedoeken van 100 % linnen waarbij het patroon bestaat uit luchtfoto’s die steeds dichter inzoomen op haar vlaskavel. De kilo’s lijnzaad die resteren worden niet alleen opnieuw ingezaaid maar ook gebruikt in de versgebakken broodjes die verkrijgbaar zijn in het Museumcafé tijdens de tentoonstelling. 

christien meindertsma

Christien Meindertsma (1980) woont en werkt in Rotterdam. In 2003 studeert zij af aan de Design Academy in Eindhoven. Sindsdien exposeert zij in binnen- en buitenland en won zij een aantal belangrijke designprijzen waaronder de Charlotte Köhlerprijs in 2010. Een van haar bekendste projecten is PIG 05049, een boek van varkensleer (gelimiteerde editie) waarin zij de oneindige hoeveelheid toepassingen van een heel varken in kaart brengt.

>