Kostbaar, kleurrijk, overdadig en wonderschoon zijn superlatieven die verbonden zijn met de porseleincollectie van Willem Bal. De tentoonstelling 'Eenmaal, andermaal: de porseleinschatten van Willem Bal' pakt uit met de uitzonderlijke klasse en rijkdom van de privéverzameling van de Middelburgse antiquair en verzamelaar. In 1963, na Bal’s overlijden, krijgt het Zeeuws Museum deze bijzondere collectie Aziatisch porselein en Europees aardewerk, zoals Delfts Blauw en Meissen porselein, in bruikleen. De afgelopen jaren heeft het Zeeuws Museum een beperkt aantal stukken getoond in de vaste opstelling van de Porseleinkast. Vijftig jaar later ontsluit 'Eenmaal, andermaal' voor het eerst de gehele collectie, zo’n 1500 stuks waaronder een unieke reeks verfijnd Chinees Qing porselein uit de 17de en 18de eeuw.

Hedendaagse kunst

In de tentoonstelling is ook hedendaagse kunst van Hidenori Mitsue, Bas van Beek en Superflex te zien. Hidenori Mitsue (1969) maakt speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk geïnspireerd door de weelde van Bals porseleincollectie. Zoals de Chinese pottenbakkers van vroeger, verkent Mitsue in zijn schilderijen de grenzen tussen traditie en vernieuwing met elementen uit de westerse en Aziatische cultuur. Met snelle losse verftoetsen, vaak in dikke, kleurrijke, klodders, suggereert hij silhouetten van glimmende vazen, serviesgoed en beeldjes.

Educatief

Iedere bezoeker kan de tentoonstelling op zijn eigen manier beleven door te gaan kijken met een glossy of een denkkaart in de hand of de expertroute te volgen.

Een speciaal voor deze tentoonstelling ontwikkelde website speelt een belangrijk rol in de ontsluiting en publieksparticipatie.