Vanaf 24 november presenteert het Zeeuws Museum de tentoonstelling Hart voor Veere. Michiel Paalvast en de collectie Bert Bakker met schilderijen, tekeningen en prenten van De Schilders van Veere.

veeristen

Eerder dit jaar schonk voormalig uitgever Bert Bakker zijn unieke collectie bestaande uit 92 kunstwerken, aan het Zeeuws Museum. De verzameling geeft een mooi overzicht van de generaties kunstenaars die vanaf eind 19e eeuw tot 1961, de periode van de bouw van de Deltawerken en de afsluiting van het Veerse gat, in Veere woonden en werkten. Wat de kunstenaars, ook wel Veeristen genoemd, gemeen hadden is de grote liefde voor het stadje. In alle facetten is Veere als muze prominent aanwezig in de collectie Bert Bakker.

michiel paalvast

O.a. Willem Vaarzon Morel, Jan Heyse, Jan Toorop, Dirk Koets, Lucie van Dam van Isselt en Claire Bonebakker hebben in Veere landschappen, stillevens of portretten gemaakt. Dat het plaatsje nog steeds als een magneet op kunstenaars werkt, blijkt uit het feit dat de hedendaagse schilder Michiel Paalvast een aantal jaren geleden heel bewust vanuit de Randstad in Veere is neergestreken. Het Zeeuws Museum benaderde hem om de rol van gastcurator op zich te nemen.

Hij is mede verantwoordelijk voor het concept en de vormgeving van de tentoonstelling waarvoor hij zelf een installatie maakt. De volledige collectie van De Schilders van Veere is te zien op een speciale website die is samengesteld door Bert Bakker.