Het Zeeuws Museum toont tot en met 24 oktober de tentoonstelling MODEMETMONIQUE. Nadat modevormgever Monique van Heist in 2004 haar diploma haalde bij het Fashion Institute in Arnhem begon ze haar kledinglabel Moniquevanheist. Inspiratie haalt ze uit allerlei hoeken. In de rij bij de supermarkt, op straat en op tv. Met altijd die vraag, hoe kleden verschillende mensen zich in de maatschappij? Ze vertaalt haar bevindingen naar een collectie die zich concentreert op de draagbare, klassieke uniseks garderobe waarmee ze in 2008 de prestigieuze Mercedes-Benz Dutch Fashion Award won.

Eerste solotentoonstelling

MODEMETMONIQUE is haar eerste solotentoonstelling. Hierin spiegelt Monique (1972) haar werk als vormgever aan de (mode)collectie van het Zeeuws Museum. In drie kamers vertelt zij het verhaal van het ontstaansproces van haar modecollecties. De eerste is een grote garderobe, waarin stukken van het museum en Monique’s collectie Hellofashion door elkaar hangen. De kleding, sieraden en objecten uit de twee verschillende collecties die hier te zien zijn, hebben verrassende overeenkomsten. De tweede kamer bevat een serie foto’s van Daan Brand, de vaste fotograaf van Monique. Hij fotografeerde de kledingcollectie van Monique in gewone huishoudens met mensen die een relatie met Zeeland of Monique van Heist hebben als modellen. In het derde deel zie je hoe de collecties tot stand zijn gekomen. Eigenlijk bevindt het publiek zich hier in het atelier van de ontwerpster.

Wie de tijd neemt en zijn ogen goed de kost geeft, zal ontdekken dat Monique alles van het museum (collectie, het gebouw en zelfs medewerkers) gebruikt heeft als inspiratiebron voor de tentoonstelling. Kortom een tentoonstelling die er om vraagt op onderzoek uit te gaan.

Museumwinkel

Bij de tentoonstelling verschijnt een speciale uitgave van het Me, Myself & I magazine. De uitgave is te koop in de museumwinkel. Een tijdschrift over identiteit, kunst, kunstenaars en het Zeeuws Museum. Het is bedoeld voor iedereen, maar vooral voor CKV leerlingen. Aan de hand van het magazine kunnen leerlingen zelfstandig het museum bekijken. Daarnaast is het op school en thuis te gebruiken bij verwerkingsopdrachten. Geschikt voor: bovenbouw HAVO/VWO. Kosten: 2,50 euro per leerling, te betalen met de Cultuurkaart.

Het Zeeuws Museum geeft bij de tentoonstelling MODEMETMONIQUE drie prachtige ansichtkaarten uit. De kaarten zijn te koop in de museumwinkel voor € 1,00 per stuk.Verder zijn er in de museumwinkel diverse MODEMETMONIQUE producten te koop, zoals: een linnen tasje, tape, een poster, een leren sleutel en een broche.

MOTELMONIQUE

Tijdens MODEMETMONIQUE opent hotel & restaurant Auberge Provençal in Middelburgde deuren van MOTELMONIQUE. Tijdens de tentoonstelling is het mogelijk om te logeren in de door Monique van Heist ingerichte hotelkamer. Per boeking van deze speciale kamer één gratis entreebewijs voor het Zeeuws Museum(zie ook: www.aubergeprovencal.nl).