Zin in een kopje thee? Vanaf vrijdag 7 juli organiseert het Zeeuws Museum een familieprogramma getiteld ‘De Porseleinkast’. Op de hoek van de Balans / Bogardstraat in Middelburg is een ruimte ingericht met een theetafel, een filmhoek en een gigantische olifant (je weet wel van de olifant in de porseleinkast). Ook kan je in de Wonderkamer een eigen servies ontwerpen.

Porselein

De tentoonstelling is gewijd aan de collectie Bal uit het Zeeuws Museum. In de tentoonstelling wordt prachtig en zeldzaam 17e - en 18e -eeuws porselein uit China en Japan en Delfts aardewerk getoond. Elk object heeft een eigen verhaal en geschiedenis. Te zien zijn een tempelleeuw uit Arita en een waterkan in de vorm van een olifant (beide meegenomen als souvenir naar Europa), Chinese kop en schotels met een liefdesscène die zelden zo wordt afgebeeld en nog honderden andere porseleinen stukken.
Collectie Zeeuws Museum

Willem Hendrik Bal

De Zeeuw Willem Hendrik Bal (1880-1962) is antiquair en een groot verzamelaar van Oosters porselein en Delfts aardewerk. Bal is een markant figuur die handel drijft vanuit twee panden aan de Kromme Weele in Middelburg. Hij reist met de fiets door de provincie op zoek naar bijzondere stukken. Zijn privé-verzameling vormt een ware ‘schatkamer’ waarvoor hij de mooiste objecten achterhoudt. De verzameling omvat circa 2000 stukken die hij in 1959 schenkt aan de Nederlandse Staat. In 1963 wordt de verzameling Bal in langdurig bruikleen gegeven aan het Zeeuws Museum. De collectie Bal krijgt in het nieuwe Zeeuws Museum een prominente plaats.

Beeldend kunstenaar Piet Dieleman is verantwoordelijk voor de vormgeving van de tentoonstellingsruimte van de 'Porseleinkast'.