In Zeeland zijn spectaculaire archeologische vondsten uit de Romeinse tijd gedaan. Misschien wel de meest spraakmakende vondst van West-Europa in de 20e eeuw was die van driehonderd Nehalennia altaren bij Colijnsplaat in de Oosterschelde. De vondst was meteen wereldnieuws, leidde tot een omvangrijke rijksexpeditie en talloze vernoemingen naar de Romeins Zeeuwse godin.

De tentoonstelling Rome in Zeeland toont twee grote vondsten met een ruime selectie van altaren uit de vondst bij Colijnsplaat met niet eerder vertoonde stukken uit privécollecties en sieraden en kleingoed uit Aardenburg. Ook wordt er aandacht besteed aan de macabere vondst van een put in Grijpskerke met meer dan 200 vazen, urnen en een hondenkop.
De tentoonstelling toont aan de hand van meer dan 180 objecten de geschiedenis van Rome in Zeeland. Speciaal voor deze tentoonstelling maakt de kunstenaar Simon Schrikker (1973) een monumentale muurschildering.
In de tentoonstelling is een filmfragment te zien van ‘Van Gewest tot Gewest’ (1970) over het opduiken van de Nehalennia altaren.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met informatie over Romeinen in Zeeland en een tekst van de Belgische schrijver Herman Brusselmans. De publicatie is o.a. te koop in de museumwinkel voor € 15,-, of via onze webwinkel.