Wandel langs de Romeinse kust van noord naar zuid en ontdek hoe de Romeinen en andere bewoners daar zo’n tweeduizend jaar geleden leefden en werkten. Zie hun wapens, kostbaarheden, huisraad en handelswaar. Het kustgebied van Nederland, van Texel tot Zeeland, is voor de Romeinen, met het oog op handelsbelangen en militaire strategie, heel belangrijk geweest. De oorspronkelijke tentoonstelling Romeinse kust is gemaakt door het Rijkmuseum van Oudheden in Leiden in samenwerking met Hazenberg Archeologie en is al op reis geweest naar Castricum (Huis van Hilde) en Scheveningen (Muzee).

Zeeuws jasje

Het Zeeuws Museum steekt de tentoonstelling in een nieuw jasje en verlegt de aandacht naar Zeeuwse en Zuid-Hollandse vondsten. De Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland droeg hierin bij met deskundige kennis en vondsten uit de collecties van de Provincie Zeeland en het Zeeuws Genootschap. Zo was Zeeland voor de Romeinen belangrijk vanwege allec, een zoute vissaus die onmisbaar was bij de maaltijd. Ook is er ruim aandacht voor de Zeeuwse beschermvrouwe van handelaren en zeelieden, Nehalennia.

Film

Filmmakers Urbi et Orbi maakten, in opdracht van het Zeeuws Museum, een film over de virtuele reconstructie van Romeins Aardenburg. Zowel de film als de reconstructie zijn in de tentoonstelling te zien. Kom vooral met het hele gezin en laat de kinderen een Romeinse tempel met Kapla bouwen en meedoen aan de speciale kleurwedstrijd.

Zaalboekje

In de tentoonstelling is een leenboekje beschikbaar met bijschriften en verhalen. Download het boekje om het ook elders te kunnen lezen of ter voorbereiding op het bezoek. 

Kijk voor meer informatie op romeinsekust.nl