Wielrennen was tussen 1930 en 1980 de belangrijkste sport van Zeeland. Iedereen kwam kijken naar het rondje rondom de kerk: woest trappende mannen met moddervuile gezichten, helden op dunne bandjes in razende vaart rond de kerk voor ze verder langs de winderige dijk op weg naar het volgende dorp moesten. Bij de kerk stond de harmonieband, er werd koffie met bolussen verkocht, meisjes werden versierd, pepermuntjes uitgewisseld. Elke familie leverde wielrenners, en veel dorpen hadden een eigen ronde. Er zijn befaamde rondes, zoals de ronde van Hengstdijk in 1955 (lang betwiste finish) en die van ’s Heerenhoek in 1984 (voor een publiek van 20.000), en er zijn legendarische renners, zoals Theo Middelkamp, Jo de Roo en Jan Raas.

ronde van 's Heerenhoek

De geschiedenis van dit rondje is een kleine geschiedenis van de Zeeuwen, die onder meer wordt belicht aan de hand van oude filmbeelden en interviews met grote wielmeesters. In de tentoonstelling komen oude televisiefragmenten van o.a het polygoonjournaal en Brandpunt. Het zijn fragmenten van belangrijke Zeeuwse renners zoals Jo de Roo, Jan Raas en Keetie Hage.
Daarnaast zijn foto’s te bewonderen van Marieke Wijntjes. Wilfried de Jong, Marcel Rözer en Jan-Willem Antheunisse en Marieke Wijntjes maakten samen een roadtrip langs de ‘lieux de memoires’ van het Zeeuwse wielrennen.

‘Wind zoekt peloton’

Het Zeeuws Museum en Literair Productiehuis De Wintertuin hebben samen het initiatief genomen voor het boek. Marcel Rözer en Wilfried de Jong zijn verantwoordelijk voor de teksten, Marieke Wijntjes maakte de foto’s van de plekken waar voorheen ‘de rondjes’ werden gereden. Jan-Willem Antheunisse (Omroep Zeeland) deed het onderzoek. Het boek is voor € 15,- te koop in o.a. de museumwinkel en via onze webwinkel.