Op verzoek van het Zeeuws Museum onderzocht SUPERFLEX de identiteit van Zeeland en is daarbij geïntrigeerd geraakt door het VOC verleden van Middelburg. Vooral de openbare veiling van de kostbare lading Chinees porselein van het op de Portugezen buitgemaakte schip de St. Jago trok hun aandacht. Het schip werd in 1602 door Zeeuwse schepen geënterd en naar Middelburg gebracht. Kort daarna werd op de kades van Middelburg voor vele miljoenen guldens aan Chinees porselein verkocht. Dit betekende de start van de rijkdom van Middelburg en de VOC en markeerde ook het begin van één van de meest roemruchte periodes uit de vaderlandse geschiedenis.

vietnam

SUPERFLEX maakte voor de tentoonstelling ‘Porcelain Pirates’ een driedelige serie, gefilmd in Vietnam met een bijna geheel Vietnamese cast. Hiervoor zijn een aantal objecten uit de collectie van het Zeeuws Museum naar Vietnam vervoerd. De overige objecten in de film zijn props die lokaal gemaakt worden, onder meer in een porseleinfabriek. SUPERFLEX onderzoekt hiermee het gebruik van een historische gebeurtenis in een totaal andere omgeving en context en raakt daarmee aan thema’s als identiteit en authenticiteit. In het Zeeuws Museum presenteert SUPERFLEX een installatie bestaande uit de originele museale objecten, de in Vietnam gemaakte props en de televisieserie. De hele installatie wordt toegevoegd aan de collectie van het Zeeuws Museum.
Om de trailer van de serie te bekijken, klik hier

SUPERFLEX is een kunstenaarscollectief uit Kopenhagen, bestaande uit Bjørnstjerne Reuter Christiansen (1969), Jakob Fenger (1968) en Rasmus Nielsen (1969). Hun werk kenmerkt zich door sterke maatschappelijke betrokkenheid, politiek bewustzijn, ironie en een flinke dosis humor. De serie zal worden uitgezonden op de Vietnamese televisie en kan van internet gedownload worden, ook na de tentoonstelling.

Bij de tentoonstelling verschijnt een speciale uitgave van Me, Myself & I/BLEND magazine. Deze zal te koop zijn in de museumwinkel. Ook zijn er exclusieve SUPERFLEX objecten te koop.