De Deense modevormgever Henrik Vibskov en de Zweedse grafisch vormgever Andreas Emenius werken al jaren aan een project getiteld The Fringe Projects. De titel (randen, franjes) heeft betrekking op het feit dat de projecten in de marge van allerlei disciplines en in verschillende (gemengde) media worden uitgevoerd. De Projects, die tien delen omvatten, bieden performance, installaties, tijdschriften, videowerk en modeontwerpen. Het woord fringe moet ook letterlijk genomen worden: in alle projecten staan franjes centraal. Negen projecten waren voltooid en getoond in onder meer Milaan, Zurich en Kopenhagen en in het tijdschrift Dazed & Confused. In het Zeeuws Museum wordt het tiende project verwezenlijkt. Het is het eerste project van het duo dat in Nederland wordt uitgevoerd.

door het hele museum

Het Zeeuws Museum toont als eerste instituut de complete serie. Vibskov en Emenius kregen het hele museum tot hun beschikking om de fringes te presenteren, een aantal als autonome werken, andere gemengd met de museale stukken en een derde groep als portaal naar en perspectief voor delen van de collectie. Het bijzondere karakter van de Fringe projecten krijgt hierdoor een extra dimensie: het verbindt zich met de lokale context, terwijl het die context tegelijkertijd ingrijpend verandert.

Het radicale besluit om het Zeeuws Museum drie maanden lang een compleet nieuw gezicht te geven komt voort uit de wens om de grenzen te verkennen van de museale dynamiek. Het onderzoek maakt van het museum zowel een laboratorium voor cultuurvermenging als een plaats waar de reikwijdte van ingrijpende perspectiefveranderingen kan worden gemeten.

Vibskov en Emenius

Henrik Vibskov (1972) is momenteel aan een ware opmars bezig met zijn eclectische ontwerpen waarin Afrikaanse en Scandinavische invloeden zich vermengen. Zijn waanzinnig vormgegeven shows bieden een kijkje in de bizarre en fascinerende wereld van deze jonge Deense vormgever waar couture en straatcultuur moeiteloos in elkaar vervloeien. Vibskov is ook beeldend kunstenaar, filmmaker (hij won met zijn korte film The Monk verschillende prijzen) en drummer in de band van de Deense muzikant Trentemøller. Andreas Emenius (1973) werkte na zijn afstuderen samen met de bekende kunstenaar Neville Brody in Parijs. Daarna werkte hij als ontwerper voor Kenzo en Adidas, maakte hij illustraties voor Nike Nederland, sculpturen voor DNP Tokio en ontwierp hij decors voor Das Schauspielhaus in Hamburg. Emenius is als muzikant werkzaam in de technoscene. Vibskov en Emenius leerden elkaar kennen tijdens hun studie op de kunstacademie Central Saint Martins in Londen.

De tentoonstelling is samengesteld door Christie Arends, Hoofd tentoonstellingen en collecties.

Met dank aan:

L@uw, Rotterdam, Fee Arnold & Mirjam Ingram
Studenten van de afdeling mode en textiel van de KABK – Den Haag
NieuweOntwerpers.nl
Margreeth Olsthoorn

Meer informatie over Vibskov en Emenius
Biografie Henrik Vibskov (pdf)
Films van de opbouw van de tentoonstelling
Aftrap Fringe Projects