In de tentoonstelling Zwartvoet Indianen, avonturen van een Zeeuwse verzamelaar wordt een collectie objecten getoond van de Zwartvoet Indianen, verzamelt door de Zeeuw Meinard Sprenger die van 1885 tot 1895 vlakbij een reservaat in Canada verbleef. De tentoonstelling vertelt behalve over de Zwartvoet Indianen, het bijzondere verhaal van een Zeeuw die in zijn eentje de oceaan overstak, op zoek naar een nieuw leven en terugkwam naar Zeeland.

Dat Zeeuwen stug zijn en niet verder ‘kieken’ dan hun eigen eiland, is een stigma waar mannen als Michiel de Ruyter en Samuel van der Putte al eeuwen geleden korte metten mee maakte. Het Zeeuws Museum vertelt in Zwartvoet Indianen, avonturen van een Zeeuwse verzamelaar, het verhaal van Meinard Sprenger (1860 – 1951). Kort na zijn geboorte overleed Sprengers moeder die hem een erfenis naliet. Sprenger die avontuurlijk ingesteld was, vertrok in zijn eentje naar Canada waar hij de Domburg Ranch begon. Hij vestigde zich vlakbij een reservaat van de Zwartvoet Indianen, waarmee hij jarenlang handel dreef. Omdat hij zijn Zeeuwse roots niet vergeten was, stuurde hij in die tijd al regelmatig stukken naar het Zeeuws Genootschap. Na zijn overlijden in 1951 schonk hij hen zelfs zijn complete privécollectie.

zwartvoet objecten

De tentoonstelling bestaat uit twee delen. Aan de ene kant wordt het verhaal van Sprenger verteld, de emigrant die zijn band met Zeeland niet verloor en het ontstaan van de collectie. Aan de andere kant wordt de betekenis van de Zwartvoetobjecten als messschedes, een paardenuitrusting, mocassins en leggings uitgelegd. De voorwerpen zijn al ruim honderd jaar in Nederland, maar voor vele stamleden zijn deze nog steeds relevant. Caroline van Santen, conservator van het Zeeuws Museum en de Leidse antropologe Lea Zuyderhoudt maakten dezelfde reis als Sprenger en interviewden enkele indianen. “De mensen werden geraakt door het zien van de foto’s onder meer vanwege de herinnering en de pijn die het volk door de eeuwen heen heeft moeten doorstaan” vertelt Caroline van Santen. Deze interviews worden door middel van videofragmenten getoond. Daarnaast worden behalve de collectie ook foto’s getoond van Sprenger, zijn ranch en de indianenstam uit die tijd. De verzameling is verder aangevuld met Zwartvoet objecten van andere musea en particuliere collecties.