De vaandeldrager maakt van 31 januari t/m 28 februari 2023 onderdeel uit van de tentoonstelling protest processie parade. Op 31 januari en 19 februari bieden we twee gratis dagen waarop iedereen De vaandeldrager, en de rest van het museum, gratis kan bezoeken. Op de gratis dagen is het reserveren van een tijdslot verplicht. Dit kun je eenvoudig online doen via onderstaande buttons:

GRATIS TICKET 31 JANUARI

GRATIS TICKET 19 FEBRUARI

protest processie parade

Het nieuwe jaar wordt roerig ingeluid bij het Zeeuws Museum met de tentoonstelling protest processie parade. Maak je klaar voor een bonte optocht van lokale verenigingsvaandels tot spandoeken met uitingen van sociaal protest. Een betoging van met naald en draad vormgegeven identiteiten en idealen, de stem van het volk. De eerste maand biedt de tentoonstelling een ereplaats aan Rembrandts De vaandeldrager. Deze reist langs alle twaalf provincies en doet nu Zeeland aan. Het schilderij werd eind vorig jaar door de Nederlandse regering aangekocht. Vanwege de prijs riep dat gemengde reacties op. Dat kwam ook doordat de cultuursector zich door de pandemie en lockdowns in zwaar weer bevond.

Geïnspireerd door deze bijzondere gast, kijken we in protest processie parade letterlijk naar vaandels en waarvoor ze door de eeuwen heen gebruikt werden. Tegelijkertijd staan we stil bij de figuurlijke betekenis van iets hoog in het vaandel dragen en stellen we de vraag: voor welke idealen sta jij op? De kennis en technieken die uiteenlopende gemeenschappen gebruiken in hun vaandels bieden inspiratie voor nieuwe uitingen. In een speciaal ingerichte werkplaats gaan verschillende groepen en initiatieven zelf aan de slag. Zo groeit het aantal vaandels nog in de loop van de tentoonstelling.

protest processie parade presenteert werken van o.a. Klaas Rommelaere, Aram Han Sifuentes, Lara Schnitger en Max van Loon. Voor het begeleidende programma werken we samen met o.a. PrintRoom Rotterdam.

ALLES OVER DE VAANDELDRAGER

Op het schilderij zie je Rembrandt die zichzelf schilderde in de rol van vaandeldrager. Maar er valt nog meer te ontdekken in en over het werk. Via onderstaande button kom je alles te weten over De vaandeldrager. Beluister de podcast, duik in het werk voor alle details, bekijk het mini-college en meer.

de vaandeldrager

Meer over De vaandeldrager on tour

Dankzij de unieke samenwerking van twaalf musea reist De vaandeldrager van Rembrandt tijdens Vaandeldrager on tour langs de twaalf provincies van Nederland. Op deze manier worden zoveel mogelijk mensen in staat gesteld het meesterwerk van Rembrandt te kunnen zien. Na de rondreis is Rembrandts vaandeldrager blijvend te bewonderen op de Eregalerij van het Rijksmuseum. Het kunstwerk is eind januari 2022 aangekocht door de Staat der Nederlanden met steun van de leden van de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds. De rondreis door Nederland wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds.