Het nieuwe jaar wordt roerig ingeluid bij het Zeeuws Museum met de tentoonstelling protest processie parade. Maak je klaar voor een bonte optocht van lokale verenigingsvaandels tot spandoeken met uitingen van sociaal protest. Een betoging van met naald en draad vormgegeven identiteiten en idealen, de stem van het volk. In februari bood de tentoonstelling een ereplaats aan Rembrandts De vaandeldrager. Deze reist langs alle twaalf provincies en deed Zeeland aan. Het schilderij werd eind vorig jaar door de Nederlandse regering aangekocht. Vanwege de prijs riep dat gemengde reacties op. Dat kwam ook doordat de cultuursector zich door de pandemie en lockdowns in zwaar weer bevond.

boek je bezoek

Geïnspireerd door deze bijzondere gast, kijken we in protest processie parade letterlijk naar vaandels en waarvoor ze door de eeuwen heen gebruikt werden. Tegelijkertijd staan we stil bij de figuurlijke betekenis van iets hoog in het vaandel dragen en stellen we de vraag: voor welke idealen sta jij op? De kennis en technieken die uiteenlopende gemeenschappen gebruiken in hun vaandels bieden inspiratie voor nieuwe uitingen. In een speciaal ingerichte werkplaats gaan verschillende groepen en initiatieven zelf aan de slag met vaandels maken. Zo groeit het aantal vaandels nog in de loop van de tentoonstelling.

maak je eigen vaandel

protest processie parade presenteert werken van o.a. Klaas Rommelaere, Aram Han Sifuentes, Lara Schnitger en Max van Loon. Voor het begeleidende programma werken we samen met o.a. PrintRoom Rotterdam.