In deze editie van HANDWERK staat hout centraal. De hoofdrollen zijn weggelegd voor stoelenmaker Caspar Labarre, Historische Scheepswerf C.A. Meerman en leerlingen van Het Goese Lyceum.

Caspar Labarre & de meermanwerf

Caspar Labarre is niet zomaar een stoelenmaker. Het hout dat hij gebruikt is afkomstig van een boom die hij met eigen handen oogst, splijt en zaagt. In eindeloze, meditatieve handelingen, schaaft en verbindt hij het hout tot een stoel. Een wonderlijke manier van werken in een wereld waarin alles snel en fabrieksmatig geproduceerd wordt. HANDWERK brengt hem samen met Cees Droste. Cees is, als scheepstimmerman bij de Meermanwerf in Arnemuiden, een meester in eeuwenoude afdichtingstechnieken. Deze specifieke kennis uit de scheepsbouw deelt hij met de stoelenmaker die zijn eigen werkwijze er sterk in herkent.

Goese Lyceum

Gezamenlijk nemen ze de VMBO leerlingen van de afdeling Bouwen, Wonen & Interieur van Het Goese Lyceum onder hun hoede. Die leren niet alleen de technieken van Cees en Caspar maar ook een nieuwe manier van werken. Het gebruik van alleen handgereedschap vraagt namelijk om vakmanschap maar ook om tijd, geduld, aandacht en liefde. Met de nieuwverworven kennis maken de leerlingen een museumstuk waar u wél op mag zitten. Eén voor in de tentoonstelling en eén voor op de werf in Arnemuiden.

FILE_550.jpg

Meesterstukken Caspar Labarre

meesterstuk

Voor zijn eigen meesterstuk laat Caspar zich inspireren door de negentiende eeuwse uiltjesstoelen uit de collectie van Zeeuws Museum. De stoel, met meestal een rieten zitting, komt veel in Zeeland voor en kenmerkt zich door een uitgesneden ‘uiltje’ in de rugleuning. Bijzonder detail is dat de afbeelding wel op een uil lijkt maar eigenlijk een pot met varens voorstelt. 

Openingsspeech van Tom van Dorp.

Aan het tweede deel van HANDWERK werken mee:

Caspar Labarre, Het Goese Lyceum: Bouwen, Wonen & Interieur, Historische Scheepswerf C.A. Meerman,
Cees Droste, Urbi et Orbi, The Hoekman Brothers, Glamcult Studio, Hans Gremmen, Jaap Scheeren, Meubelfabriek van Gaasbeek & van Tiel.

Het proces van HANDWERK is vastgelegd door filmmakers.

HANDWERK door Stoelenmaker Caspar Labarre:

HANDWERK door Het Goese Lyceum:

How to: Maak een plantentafeltje: