Elke dinsdag en donderdag | 13.30-16.00 uur

Tijdens de voorjaarsvakantie (18 februari t/m 5 maart) is de HANDWERKPLAATS dagelijks open.

In het museum staat niet alleen de tentoonstelling in het teken van HANDWERK, er is ook een speciale HANDWERKPLAATS geopend waar u zelf aan de slag kunt. In de werkplaats kan gewerkt worden wanneer onze HANDWERK(ST)ERS aanwezig zijn. In de werkplaats geven zij u uitleg en demonstraties bij de ambachtelijk technieken die in de Zeeuwse streekdrachten en houtbewerking gebruikt worden. Maar we nodigen u uit vooral zelf aan de slag te gaan!

Screen Shot 2016-01-05 at 10.48.02.png

Caspar Labarre aan het werk in de Historische Scheepswerf C.A. Meerman

instructies

Leer plooien, smokken, een Axels beukje borduren en kruip achter de naaimachine. Of vouw een Zuid-Bevelandse muts. Van deze wereldberoemde kap van het Zeeuws Meisje is in de werkplaats een vouwplaat van papier aanwezig, zowel voor volwassenen als kinderen. Download hier de vouwplaat en de instructie. De HANDWERKSTERS in de werkplaats leren u graag hoe u de muts moet vouwen. Of ga zelf met hout aan de slag. Er liggen spelletjes of maak een klein werkstukje van hout. 

how-to

Bekijk hier de how-to video over het timmeren van een plantentafeltje:

Bekijk hier de how-to video over het vouwen van de Zeeuwse kap in papier:

Bekijk hier de how-to video over het naaien van een jak:

Bekijk hier de how-to video over het stijven en plooien van een muts:


Bekijk hieronder het filmpje dat is gemaakt in het kader van het project Immaterieel Cultureel Erfgoed en Musea (IMP).
Directeur Marjan Ruiter van het Zeeuws Museum vertelt over de manier waarop het Zeeuws Museum de overdracht van ambachtelijke kennis ondersteunt.