HURGRONJE LEZINGEN 2020

In het voorjaar van 2020 organiseert de Hurgronje-hoogleraar in de Geschiedenis van Zeeland in de Wereld opnieuw vier Hurgronje-lezingen in het Zeeuws Museum, mede gefinancierd door de Werkgroep Cultuurhistorie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en de Provincie Zeeland. Sinds 2016 geven de Hurgronje-lezingen in Middelburg een podium aan onderzoekers die werken over een aspect van het Zeeuwse verleden of een verwant thema. Dit jaar wordt samen met de Isaac Beeckman Stichting tevens de eerste Beeckman-lezing georganiseerd. Klik hier voor de afdrukbare pdf-flyer van de Hurgronje lezingen van 2020.

Hurgronje lezing X

Lotte Bergen (Etty Hillesum Onderzoekcentrum)
Handelingsvrijheid en liminaliteit in de dagboeken- en brieven van Etty Hillesum
De in Middelburg geboren Etty Hillesum (1914–1943) heeft met haar dagboeken en Westerborkbrieven een belangrijk getuigenis
over de Sjoa nagelaten. Terwijl het naziregime de Joodse bevolking steeds meer in zijn vernietigende greep kreeg, was Hillesum in staat om de autonomie over haar denken, houding en handelen te bewaren. Wat stelde haar in staat om uitdrukking te geven aan die handelingsvrijheid en een eigen ‘vrijheidsidentiteit’ te ontwikkelen in tijden van onderdrukking en vervolging?

WANNEER

woensdag 4 maart 2020 van 15.00 – 17.00 uur

WAAR

Zeeuws Museum, Abdijplein Middelburg

DEELNAME

Deelname aan de lezingen is gratis. U betaalt alleen entree voor het Zeeuws Museum van €11,- p.p. Met Museumkaart is de entree gratis. Reserveren via rondleidingen@zeeuwsmuseum.nl of 0118 653000.

Volgende lezingen

woensdag 1 april, 15.00 – 17.00 uur
Beeckman lezing I 
Frank van der Pol (Theologische Universiteit Kampen)
‘Fides est de rebus divinis’. Isaac Beeckman en de religie


woensdag 6 mei, 15.00 – 17.00 uur
Hurgronje lezing XI
Lieke van Deinsen (Universiteit Leuven) en Geert-Jan Janse
Pieter de la Ruë en het Panpoëticon Batavûm. of: hoe een achttiende-eeuwse Zeeuw de Nederlandse literaire canon van couleur locale wilde voorzien

Logo University College Roosevelt

Logo Zeeuws Genootschap

Isaack Beeckman logo

logo Provincie Zeeland en gemeente Middelburg